Reklama

Reklama

Jemioła – naturalny lek na kłopoty z ciśnieniem

Wiecznie zielona i niezwykle ozdobna. Jest nie tylko rośliną pasożytniczą, ale też lekiem pomocnym w walce z wieloma schorzeniami. Jej właściwości zależą od drzewa, na którym pasożytuje. Za najsilniej działającą uchodzi ta rosnąca na dębach i jabłoniach.

Na co pomaga

 Jemiołę zbieramy dwa razy do roku: od października do grudnia oraz w marcu i kwietniu (przy wiosennych zbiorach jest mniej pracy, bo nie trzeba odrywać jagód). Liście i gałązki tniemy na kawałki i suszymy. Jemioła zebrana w innych miesiącach nie ma właściwości leczniczych. Herbatki z niej możesz także kupić w sklepach zielarskich (od 5 zł/50 g).

Kuracje z jemioły są wskazane na: 

Problemy z ciśnieniem. Dzięki zawartości substancji, które regulują metabolizm całego organizmu, jemioła obniża podwyższone ciśnienie lub podwyższa ciśnienie zbyt niskie. Dzięki temu korzystnie wpływa na cały układ krążenia i serce. Po kuracji jemiołą ustępują m.in. zawroty głowy, szumy uszne.

Reklama

Pomagają zapobiegać wylewom krwi do mózgu. Napary z jemioły przeciwdziałają stwardnieniu tętnic - bo zapobiegają odkładaniu się w nich wapnia. A giętkie ściany tętnic dużo łatwiej dostosowują się do chwilowych wzrostów i spadków przepływu krwi.

Cukrzycę. Regularne picie herbatki z jemioły - przynajmniej przez pół roku - wspiera pracę trzustki (jej niewydolność inicjuje cukrzycę).

Herbata na nadciśnienie

1 łyżeczkę jemioły zalej na noc szklanką zimnej wody. Rano lekko podgrzej i przecedź.  Herbatkę podziel na trzy porcje (przechowuj w termosie) i wypij w ciągu jednego dnia  - po 1/3 szklanki na pół godziny przed posiłkiem. Kurację stosuj przez pół roku, potem zrób półroczną przerwę.

Kuracja po udarze mózgu

Przez 6 tygodni pij herbatkę z jemioły (przygotowaną według przepisu powyżej) po trzy szklanki dziennie (po pół szklanki przed i po posiłku).

Następnie przez 3 tygodnie pij po dwie szklanki, a przez kolejne 2 tygodnie po szklance dziennie.

Napar na zwapnienie żył

Garść ziela skrzypu zalej litrem wody i gotuj pół godziny pod przykryciem. Zestaw z gazu, zasyp łyżką drobno pociętego ziela jemioły i odstaw do naciągnięcia.

Napar popijaj małymi łykami przed i po posiłku.

Autorką przepisów jest zielarka Maria Treben, pochodzą z książki "Apteka Pana Boga".

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama