Jeśli jesz mało białka, możesz mieć niedobór siarki i gorszą odporność

Doskonale się sprawdza w leczeniu schorzeń reumatycznych. Dzięki siarce skóra wygląda zdrowiej, a włosy ładnie lśnią. Poprawia się też nasza odporność.

123RF/PICSEL

Jeśli jesz mało białka, możesz mieć niedobór siarki i gorszą odporność

Ile jej potrzebujemy? Dzienne zalecane spożycie siarki nie zostało ustalone. Przyjmuje się jednak, że jeśli dostarczymy odpowiednią ilość białka, to w ten sposób zapewnimy też zapotrzebowanie na siarkę. Ile powinniśmy jeść białka? Około 1-2 g na każdy kilogram masy ciała.
Przewód pokarmowy- zaczyna szwankować wątroba, może dojść do zatrucia, które objawia się biegunką i wzdęciami.

Metabolizm spowalnia. Stawy - pojawia się poranna sztywność. Wzrok - zaczyna się pogarszać. 

Na brzegu tęczówki pojawia się ciemny pierścień. Samopoczucie - jesteśmy osłabieni i przygnębieni. 

Ważne: niedobór siarki powoduje słabe przyswajanie magnezu, żelaza, jodu, sodu, potasu i wapnia, co w efekcie pociąga za sobą również ich brak w organizmie.


Tele Tydzień
Niedobór siarki

Kiedy organizmowi zaczyna jej brakować, daje wyraźne sygnały. Zwłaszcza nałogowi palacze mają na nią zwiększone zapotrzebowanie. Włosy - stają się matowe i, zaczynają wypadać, a nawet przedwcześnie siwieć. 

Skóra - traci jędrność i robi się blada. Może być sucha lub przetłuszczająca się. Łamią się paznokcie.
Skąd ta moc? Siarka stymuluje produkcję immunoglobulin. Są to przeciwciała (białka) produkowane przez układ odpornościowy w odpowiedzi na zagrożenie, czyli atak wirusów i bakterii. Przeciwciała neutralizują „najeźdźców” oraz mobilizują organizm do walki z chorobami.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas