Kariera dobrych bakterii
Eliksir młodości i lek na kłopoty jelitowe.
Z czym kojarzy nam się słowo "bakteria"? Najczęściej z infekcją, chorobą, antybiotykiem. Rzeczywiście wiele bakterii to nasi wrogowie. Ale nie wszystkie. Część (np. te z grupy Lactobacillus i Bifidobakterium) nie tylko nam nie szkodzą a przeciwnie - korzystnie wpływają na nasz organizm. Są to drobnoustroje wchodzące w skład naturalnej flory bakteryjnej jelita. Jest ich w naszym organizmie aż 90 bilionów (ok. 2 kilogramy masy). Usprawniają one trawienie, a także sprawiają, że nasz układ odpornościowy pracuje na wysokich obrotach, skutecznie chroniąc przed atakiem patogenów wywołujących choroby. Zapobiegają biegunkom i zaparciom, łagodzą objawy nietolerancji laktozy, działają antynowotworowo, a nawet chronią przed próchnicą zębów.
Gdzie ich szukać?
Dobre bakterie znajdziemy w żywności, w produktach fermentowanych: jogurtach, kefirach, kwaszonych warzywach. Pod wpływem dobrych bakterii w produktach żywnościowych zachodzi fermentacja mlekowa. Powoduje ona nie tylko zmianę smaku. W każdym fermentowanym produkcie powstaje kwas mlekowy. Oczyszcza on organizm z toksyn, reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, obniża poziom cholesterolu.
Dobroczynne enzymy i bakterie znajdziemy w kwasie chlebowym. Wspomagają i regulują one mikroflorę jelitową, mają sporo wit. z grupy B. Ciekawostką jest napój herbaciany kombucha (czyt. kombucza). Napój ten zaleca się w diecie oczyszczającej (usuwa toksyny z organizmu), reguluje trawienie i spalanie tłuszczów. Nie można pić go za dużo, więcej niż pół szklanki dziennie, bo może wywołać nudności, wymioty, bóle głowy, alergię.
36/2016 Świat i Ludzie