Które produkty zakwaszają organizm?
Czujesz się permanentnie zmęczona? Początek każdego dnia jest dla ciebie nie lada wyzwaniem, bo najchętniej nie wstawałabyś z łóżka? Być może przyczyną jest zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa.
Organizm wysyła nam ostrzegawcze sygnały, a tych nie powinniśmy lekceważyć. Na twarzy pojawiają się wypryski, skóra staje się szara i matowa. Pojawiają się także bóle i zawroty głowy, a gdy spojrzymy w lustro, widzimy spore cienie pod oczami.
Do tego dochodzą męczące zaparcia i niestrawność. Trudno jest niektórym z nas pojąć, że sami doprowadziliśmy się do takiej sytuacji. Tymczasem wszystko to, czym odżywiamy nasze ciało, może je budować bądź rujnować.
Oto lista produktów, których spożywanie w nadmiernych ilościach, zakwasza nasz organizm:
- alkohol,
- kawa,
- czarna herbata,
- słodycze,
- żywność typu fast food,
- napoje gazowane,
- cukier,
- mąka i jej przetwory.
Nawet zdrowe produkty, takie jak jajka, ryż i płatki owsiane mają odczyn kwaśny. Warto o tym wiedzieć, wprowadzając dietetyczne zmiany.
Jak pomóc wrócić organizmowi na właściwe tory? Należy sięgnąć po produkty, które mają odczyn alkaliczny. W naszym jadłospisie królować powinny owoce i warzywa. Przede wszystkim:
- buraki czerwone,
- marchew,
- cytryny,
- śliwki.
Wprowadźmy także do jadłospisu kaszę gryczaną i jaglaną. One również mają odczyn alkaliczny.
Zobacz także: