Kuleczki zdrowia
Zdaniem wielu dietetyków jagody goji to najzdrowsze owoce na świecie.
Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 tzw. egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz 21 pierwiastków śladowych (miedź, żelazo, wapno, selen, fosfor).
Dzięki wysokiej dawce wit. C wzmacniają odporność. Żelazo (trzy razy więcej niż w szpinaku) pomaga utrzymać dobry jego poziom we krwi, a beta-karoten, zeaksantyna i luteina wpływają na lepszą jakość widzenia. To też dobre źródło błonnika regulującego pracę jelit. Zawarty w nich beta-sisterol działa przeciwzapalnie i obniża poziom cholesterolu. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są pomocne w odchudzaniu.
Jagody goji regulują stężenie cukru we krwi i pomagają oczyścić wątrobę z toksyn. Owoce kupimy zarówno świeże (są wtedy słodkie), jak i suszone (mają lekko cierpki smak). Można je jadać jak przekąskę lub dodawać do napojów, musli i np. wypieków. Z owoców i liści robi się herbatkę. W niektórych sklepach można kupić sok.
Jakie dawki? Dorośli mogą jadać ok. 70 szt. jagód dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.
Uwaga! Nie dla ciebie goja, gdy bierzesz leki przeciw zakrzepicy żył głębokich i masz nadciśnienie.
MB