Kwas chlebowy dla spragnionych

Nie tylko znakomicie ugasi pragnienie, a po tłustym jedzeniu przyniesie ulgę obciążonym jelitom.

Pij po połowie szklanki dziennie. Kwas będzie dobry do spożycia nawet przez miesiąc
Pij po połowie szklanki dziennie. Kwas będzie dobry do spożycia nawet przez miesiąc123RF/PICSEL

Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu. 

Składniki:

500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie,  pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych drożdży, cztery szklanki cukru

Przygotowanie:

Chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku w temp. 180°C około 15 minut. Włóż chleb do glinianego garnka, dodaj skórkę z cytryny i zalej pięcioma litrami wrzątku. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia przecedź zacier przez gazę. Dodaj litr wrzątku i 3/4 szklanki cukru. Drożdże (1 g na 1 l) rozpuść w letniej odlanej szklance zacieru. Dodaj trzy łyżeczki cukru.

Po 20 minutach roztwór zacznie gazować. Wtedy dolej go do zacieru i odstaw na 24 godziny. Kwas przelej do szklanych butelek, ale nie do pełna.

Zakręć i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach będzie gotowy do picia. Pij po połowie szklanki dziennie. Kwas będzie dobry do spożycia nawet przez miesiąc.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas