Kwas chlebowy dla spragnionych
Nie tylko znakomicie ugasi pragnienie, a po tłustym jedzeniu przyniesie ulgę obciążonym jelitom.
Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu.
Składniki:
500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie, pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych drożdży, cztery szklanki cukru
Przygotowanie:
Chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku w temp. 180°C około 15 minut. Włóż chleb do glinianego garnka, dodaj skórkę z cytryny i zalej pięcioma litrami wrzątku. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.
Następnego dnia przecedź zacier przez gazę. Dodaj litr wrzątku i 3/4 szklanki cukru. Drożdże (1 g na 1 l) rozpuść w letniej odlanej szklance zacieru. Dodaj trzy łyżeczki cukru.
Po 20 minutach roztwór zacznie gazować. Wtedy dolej go do zacieru i odstaw na 24 godziny. Kwas przelej do szklanych butelek, ale nie do pełna.
Zakręć i wstaw do lodówki. Po dwóch dniach będzie gotowy do picia. Pij po połowie szklanki dziennie. Kwas będzie dobry do spożycia nawet przez miesiąc.
Zobacz także: