Łosoś jeść, czy nie jeść?
Ryba, która w ciągu ostatnich lat zyskała sympatię nie tylko szefów kuchni. Chętnie wykorzystujemy łososia w kuchni. Przepisów i inspiracji nie brakuje także na blogach celebrytów i dietetyków. Zatem, czy łosoś hodowlany jest szkodliwy dla zdrowia?

Według norweskich lekarzy, łososie z hodowli są nie tylko ubogie w składniki odżywcze - zawierają też toksyny. Karmi się je paszami, mają więc mało cennych kwasów omega 3. Zanieczyszczone są dioksynami (substancje toksyczne i rakotwórcze) oraz metalami ciężkimi.
Unikaj tych, które mają ciemne plamy. Łatwo można je zauważyć decydując się na zakup w sklepie.
Rada: najzdrowszy jest dziki łosoś łowiony w Pacyfiku. Kupując rybę, sprawdź, czy skóra jest nieodbarwiona, a mięso sprężyste.
Zobacz także: