Reklama

Reklama

Magiczne właściwości hibiskusa

Hibiskus to kwiat, który bardzo często możemy spotkać go w formie naparu, stosowanego w wielu krajach ze względu na swoje właściwości lecznicze. Znany był już w starożytnym Egipcie. Dziś spożywać go można nawet w formie herbaty mrożonej. Dlaczego warto stosować hibiskusa w każdej kuchni?

Właściwości zdrowotne

Hibiskus jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Naukowcy potwierdzili, że wzmacnia układ krążenia oraz pracę serca. Obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, zapobiega schorzeniom wątroby i obniża ryzyko wystąpienia zawału. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, gdyż posiada kwasy organiczne, witaminę C, przeciwutleniacze oraz antocyjany. 

Napar z kwiatów powinno się spożywać głównie w okresie jesienno-zimowym, gdy nadchodzi ochłodzenie. Oprócz wpływu na zdrowie posiada też pozytywne  właściwości, które pozytywnie wpływają na skórę. Zapobiega jej starzeniu oraz poprawia wygląd. Napar z hibiskusa zaleca się również osobom, które uprawiają wszelkiego rodzaju sporty, gdyż zmniejsza on poziom tkanki tłuszczowej, a  także przyśpiesza trawienie.

Reklama

Kto nie powinien sięgać po hibiskusa?

- osoby z niskim ciśnieniem nie powinny go spożywać, gdyż posiada działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie)

- osoby cierpiące na zgagę lub refluks żołądka. Zawarty kwas w roślinie może ją spotęgować

- kobiety w ciąży, gdyż teoretycznie hibiskus osłabia mięśnie macicy. Zawyża on więc ryzyko poronienia. Nie jest to potwierdzone naukowo, jednak warto w tym okresie powstrzymać się od spożywania naparu

- osoby stosujące leki przeciwzapalne lub  niesteroidowe. Właściwości zawarte w roślinie mogą wchodzić z nimi w interakcję

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy