Magiczne właściwości hibiskusa
Hibiskus to kwiat, który bardzo często możemy spotkać go w formie naparu, stosowanego w wielu krajach ze względu na swoje właściwości lecznicze. Znany był już w starożytnym Egipcie. Dziś spożywać go można nawet w formie herbaty mrożonej. Dlaczego warto stosować hibiskusa w każdej kuchni?
Właściwości zdrowotne
Hibiskus jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Naukowcy potwierdzili, że wzmacnia układ krążenia oraz pracę serca. Obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, zapobiega schorzeniom wątroby i obniża ryzyko wystąpienia zawału. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne, gdyż posiada kwasy organiczne, witaminę C, przeciwutleniacze oraz antocyjany.
Napar z kwiatów powinno się spożywać głównie w okresie jesienno-zimowym, gdy nadchodzi ochłodzenie. Oprócz wpływu na zdrowie posiada też pozytywne właściwości, które pozytywnie wpływają na skórę. Zapobiega jej starzeniu oraz poprawia wygląd. Napar z hibiskusa zaleca się również osobom, które uprawiają wszelkiego rodzaju sporty, gdyż zmniejsza on poziom tkanki tłuszczowej, a także przyśpiesza trawienie.
Kto nie powinien sięgać po hibiskusa?
- osoby z niskim ciśnieniem nie powinny go spożywać, gdyż posiada działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie)
- osoby cierpiące na zgagę lub refluks żołądka. Zawarty kwas w roślinie może ją spotęgować
- kobiety w ciąży, gdyż teoretycznie hibiskus osłabia mięśnie macicy. Zawyża on więc ryzyko poronienia. Nie jest to potwierdzone naukowo, jednak warto w tym okresie powstrzymać się od spożywania naparu
- osoby stosujące leki przeciwzapalne lub niesteroidowe. Właściwości zawarte w roślinie mogą wchodzić z nimi w interakcję
Zobacz także: