Morszczyn pęcherzykowaty na trawienie
Od wieków mieszkańcy północnej Europy stosują morszczyn, by uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
Występuje on w Bałtyku (jest pod ochroną), Oceanie Arktycznym, północnym Atlantyku. Stosuje się go w medycynie naturalnej, przemyśle kosmetycznym i... w kuchni.
Co zawiera? Morszczyn pęcherzykowaty jest źródłem jodu, bromu, fosforu, potasu, kwasu alginowego, wit. E, C oraz z grupy B.
Na co pomaga? Morszczyn przyspiesza przemianę materii działając lekko przeczyszczająco, dlatego często wchodzi w skład mieszanek ziołowych na zaparcia. Jest też pomocny w leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.
Ten niezwykły glon wspomaga także wydalanie nadmiaru wody oraz usuwanie toksyn z organizmu. Dodany do kąpieli złagodzi ból mięśni i stawów. Morszczyn można dodawać do potraw (zup, sosów, kanapek), jednak nie powinny stosować go osoby cierpiące na nadczynność tarczycy.