Reklama

Reklama

Najlepsza woda dla ciebie

Każdego dnia warto pić co najmniej 1,5-2 l wody, zaś w upał - nawet do 3 l dziennie. Choć każdy wie, że potrzebujemy wody jak tlenu, pijemy jej za mało. Niektórzy po prostu nie lubią wody, zastępując ją słodkimi napojami gazowanymi. To prosta droga do nadwagi i otyłości. Najzdrowsza jest woda bez dodatków - taka najlepiej gasi pragnienie, orzeźwia i oczyszcza organizm z toksyn. 

Tylko... którą wybrać, skoro wody butelkowe w sklepach różnią się między sobą nie tylko nazwami i cenami, ale też zawartością składników mineralnych? Tę informację znajdziemy na opakowaniu, jak również to, czy woda jest źródlana, mineralna. Każda woda ma swój specyficzny smak, zapach, może inaczej wpływać na nasz organizm. Co jakiś czas warto zmieniać rodzaj wody. Wodę pij małymi łykami, by organizm zdążył ją przyswoić. Wypijanie ponad 0,5 l na raz nie jest korzystne dla organizmu.

Reklama

Z gazem czy bez?

Woda gazowana jest wysycona dwutlenkiem węgla, przez to dłużej zachowuje świeżość. Dwutlenek węgla pomaga we wchłanianiu magnezu i wapnia. Bąbelki ułatwiają pozbycie się niestrawności i zaparć, zwiększają apetyt. Gazowana oczyszcza organizm z toksyn i dobrze nawadnia po wysiłku fizycznym. Gazowanej powinny unikać osoby z refluksem, zespołem jelita drażliwego, wrzodami żołądka, skłonnością do wzdęć i zgagi, cierpiące na POChP. 

Źródlana

Ma mniej niż 500 mg/l składników mineralnych. Poleca się ją do przygotowania posiłków dla niemowląt i małych dzieci (ma niską zawartość sodu i siarczanów). Zaleca się ją też seniorom, osobom cierpiącym na nadciśnienie, choroby serca, nerek.

Mineralna

Wody mineralne zawierają 500- 1000 mg/l składników mineralnych. Mają intensywny smak. Dostarczą żelaza, magnezu, sodu i wapnia, mają też większy wpływ na funkcjonowanie m.in. układu trawiennego, odpornościowego, nerwowego i mięśniowego. Są dobre dla osób dbających o linię, kobiet w ciąży, karmiących.

Filtrowana

A jeśli mieszkasz w domu, w którym rury nie były wymieniane od lat, w wodzie mogą być szkodliwe związki (ołowiu, miedzi), a woda jest niesmaczna, twarda.

Wtedy przyda się filtr, który zatrzyma zanieczyszczenia, pozostawiając jednocześnie składniki mineralne. Filtr z wkładem węglowym usuwa część metali ciężkich, chlor (odpowiada za brzydki zapach i smak). Filtr z odwróconą osmozą wzbogaca wodę w składniki mineralne.

Lecznicza


Zawiera dużo, bo od 4000 mg/l nawet do 24000 mg/l składników mineralnych. Niektóre wody lecznicze wyróżniają się zawartością rzadkich składników mineralnych, np. boru. Wody lecznicze mają bardzo intensywny smak i aromat.

Mogą poprawiać metabolizm, łagodzić dolegliwości żołądkowe, pomagają leczyć nerki oraz walczyć z cukrzycą. Mają silny wpływ na organizm, działają tak jak lekarstwo, dlatego lepiej ich nie przedawkować, bo mogą zaszkodzić nerkom. Są przepisywane przez lekarza, nie nadają się do gaszenia pragnienia

Niskosodowa

O zawartości sodu poniżej 20 mg/l zaleca się osobom z nadciśnieniem, chorobami nerek, niewydolnością serca lub obrzękami.

Zobacz również:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: woda | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama