Napary, które obniżą poziom cukru we krwi
Cukrzyca, jak wszystkie choroby metaboliczne, jest trudna w leczeniu. Kluczowe znaczenie ma odżywianie - dieta bogata w warzywa i owoce, a uboga w tłuszcze i cukier. A co z ziołami?
Naturalna profilaktyka
Są szczególnie pomocne w początkowych okresach choroby, ale tylko w leczeniu cukrzycy typu II. Obniżają łagodnie poziom cukru we krwi, pomagają zapobiec takim konsekwencjom cukrzycy, jak miażdżyca, infekcje dróg moczowych i nerek czy otyłość. Pamiętaj, by podjęcie ziołowych kuracji zawsze skonsultować z lekarzem.
Napar z owocni fasoli
Dwie łyżki surowca (ok. 4 zł/ 50 g) zalej szklanką wody i ogrzewaj do wrzenia. Utrzymuj pod przykryciem w stanie delikatnego wrzenia przez 5-10 minut. Przecedź, lekko ostudź. Pij jeden-trzy razy dziennie po jednej szklance ciepłego, świeżo przygotowanego, odwaru.
Uwaga! Dobowa dawka nie powinna przekraczać 5-15 g owocni fasoli, czyli jednej-trzech szklanek naparu.
Mieszanka z rutwicą
Działanie lecznicze mają naziemne części rośliny. Zawierają sole chromu, które wspomagają działanie insuliny.
Wymieszaj po 50 g: ziela rutwicy, owocni fasoli, liści borówki czernicy, kwiatu i korzenia mniszka lekarskiego.
Dwie łyżki ziół zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez trzy minuty. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij trzy razy dziennie po szklance.
Napar z morwy białej
Łyżeczkę suszu (ok. 5 zł/50 g) zalej szklanką gorącej wody, zaparzaj przez 10 minut. Pij po szklance naparu 20 minut po posiłku dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Zamiast naparu możesz stosować zawiesinę z proszku. Rozdrobnij trzy łyżki ziela na proszek, przesyp do słoiczka. 1/2 łyżeczki proszku zmieszaj z dwiema łyżkami przegotowanej, wystudzonej wody. Zawiesinę pij dwa razy dziennie przez dwa tygodnie. Kuracje możesz stosować zamiennie, ale nie częściej niż raz na półtora miesiąca.
Uwaga! Nie przekraczaj dawki dwóch g liści morwy dziennie (czyli dwóch łyżeczek ziela albo łyżeczki proszku).
Napar, wino i nalewka z kokoryczki wonnej
Napar: łyżkę rozdrobnionego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Po 30 minutach napar przecedź. Zażywaj rano i wieczorem po 1/2 szklanki naparu przez miesiąc. W razie nudności dawkę zmniejsz do trzech łyżek naparu dwa razy dziennie.
Wino: 100 g świeżego lub suchego rozdrobnionego kłącza kokoryczki zalej 0,5 l ciepłego wytrawnego wina. Maceruj w słoju 14 dni, przefiltruj. Zażywaj 15-25 ml dwa razy dziennie.
Nalewka: 1/2 szklanki rozdrobnionych, przegotowanych kłączy kokoryczki zalej 250 ml wódki. Przelej do butelki, zakręć. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltruj (np. przez filtr do kawy). Pij raz dziennie po łyżeczce przez dwa miesiące. Rób miesięczne przerwy między kuracjami.
Zobacz także: