Ocet jabłkowy na zdrowie
W kuchni używamy go jako przyprawy, ale ma on dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Poznaj leczniczą moc octu jabłkowego!
Dla zdrowego serca
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obecny w occie kwas chlorogenowy hamuje utlenianie cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Jego stałe stosowanie zmniejsza czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Badania wykazały, że osoby regularnie dodające ocet jabłkowy do sałatek - około 5-6 razy w tygodniu - były wielokrotnie mniej zagrożone chorobami niedokrwiennymi serca, niż używające go rzadko!
Dla szczupłej sylwetki
Zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Jest więc polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością.
Szczególnie wskazany w stabilizowaniu skoków cukru we krwi, a najbardziej po posiłkach bogatych w węglowodany - ziemniaki, makaron, chleb - i na zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Przyczynia się do utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej, zmniejszając masę ciała. Daje uczucie sytości.