Ocet z jabłek przeciw zakrzepom
Ta prosta mikstura wpływa według niego korzystnie na regulację pH w komórkach organizmu, rozrzedza skutecznie krew, a oprócz tego zawiera około 50 mikroelementów m.in. fosfor, krzem, żelazo, magnez, potas.
Jedynym przeciwwskazaniem jest nadkwasota i choroba wrzodowa.
A oto jak samemu przyrządzić taki ocet.
Do dużego słoika nałożyć (tyle, ile się zmieści) skórek z jabłek. Uzupełnić przegotowaną wodą i cukrem w równych proporcjach. Słój obwiązać gazą i odstawić na 4 tygodnie do przefermentowania. Po miesiącu fermentacji narośnie grzybek, który przecedzamy i wyrzucamy. Otrzymany płyn przelać do butelek.
Tak przygotowany ocet rozcieńczamy w przegotowanej wodzie i używamy do codziennych posiłków zamiast herbaty. W przypadku problemów z krążeniem, przy nadciśnieniu i zbytniej krzepliwości krwi - na szklankę przegotowanej wody bierze się dwie łyżki octu.
Profilaktycznie - stosuje się dwie małe łyżeczki na szklankę wody. Dzieciom można podawać ocet rozpuszczony w ilości - jedna łyżeczka na szklankę wody. Profilaktycznie płyn taki popija się trzy razy w tygodniu. Leczniczo - jak już było wspomniane - codziennie do posiłków, zamiast innych płynów.
W rozrzedzeniu zbyt gęstej krwi (co może prowadzić do zakrzepów) pomaga także kwas tłuszczowy Omega 3, który znajduje się w preparatach z ryb morskich np. Trienylu. Specyficzny kwas Omega 3 zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Zbyt mało jemy tłustych ryb morskich, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niego. W takich przypadkach należy uzupełniać dietę odpowiednimi suplementami dietetycznymi, które Omega 3 zawiera.