Płukanki na ból gardła
Gdy tylko poczujesz pierwsze drapanie, płucz gardło 3-4 razy dziennie. To nawilża i jednocześnie usuwa drobnoustroje.
Ważne: płyn do płukania gardła nie może być ani za gorący, ani za zimny. Nie należy go połykać, tylko trzeba wypluć.
Ziołowe płukanki: rumianek + szałwia (antyzapalnie działa też: lipa, tymianek lub dziewanna). 2 łyżeczki suszu lub 2 torebki ziół zalej 1/2 szkl. wrzątku. Parz pod przykryciem ok. 15 min. Przecedź i gdy napar będzie miał odpowiednią temperaturę, wypłucz gardło. To działa odkażająco, ale nie podrażnia śluzówki.
Płukanie wodą z sodą:
1 łyżeczkę sody rozpuść w 1/2 szklance ciepłej wody i wypłucz gardło. Ssanie oleju kokosowego. Ta stara metoda zapobiega nie tylko chorobom dziąseł i jamy ustnej. Oczyszcza też organizm z toksyn i pomaga na ból gardła. Rano na czczo weź 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Zamknij usta i przepłukuj nim zęby i dziąsła. Wypluj olej i weź kolejną łyżeczkę. Płukanie powinno trwać chociaż 5 min. Przepłucz usta wodą.
Podczas infekcji warto to robić 2-3 razy dziennie.
Zobacz także: