Popraw swój metabolizm
Czasem nawet mimo zdrowego trybu życia, nasza przemiana materii szwankuje. Co robimy nie tak i jak ją przyspieszyć?

Z wiekiem nasz metabolizm zwalnia i tyjemy. Jak wspomóc jego pracę?
Przyspiesz metabolizm
Pilnuj białka (drób, jogurty, twarogi, mleko, ryby, rośliny strączkowe oraz jajka). Jest podstawowym budulcem mięśni, a ponieważ zużywają one więcej energii niż tkanka tłuszczowa, ich przyrost oznacza poprawę metabolizmu. Dietetycy radzą, by dziennie dorosła osoba sięgała po trzy porcje protein. Uwaga: nadmiar białka (np. nieumiejętnie stosowane odchudzające diety białkowe) mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia, bo obciążają pracę wątroby i nerek. Gdy jest go za dużo w organizmie, może powodować na przykład zaparcia.

Jedz 5 mniejszych posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Zbyt duże przerwy spowalniają metabolizm - organizm broniąc się przed głodem, stara się zachować (zamiast tracić) jak najwięcej zmagazynowanej energii.
Nie wychodź z domu bez śniadania. Do godziny po przebudzeniu powinniśmy zjeść pierwszy posiłek, najlepiej bogaty w złożone węglowodany, które zapewniają energię na cały dzień. Na przykład owsiankę zawierającą błonnik (niezbędny do trawienia!). Jeśli dorzucisz kilka orzechów, dostarczysz również kwasów omega-3, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Nie tolerujesz laktozy? Zrób ją na wodzie.

Więcej ryb. Czasem za naszym kiepskim metabolizmem stoją niedobory jodu. Dostarczysz go, jedząc więcej ryb morskich i warzyw. Przy okazji warto iść do lekarza i zbadać tarczycę.


Czy wiesz, że...
Kakao to źródło m.in. magnezu, którego niedobór spowalnia proces odchudzania. W połączeniu z imbirem czy cynamonem, tworzy mieszankę, która pomaga pozbyć się fałdek. Warto też sięgać po suplementy magnezu.
Ananas zawiera enzymy trawienne, które wspomagają metabolizm.

Chcesz, by kilogramy poleciały w dół? Dzień zacznij od przegotowanej wody z cytryną. Poleca się też kawę z masłem i olejem kokosowym - ale to napój dla twardzieli. Smakuje okropnie.
Czerwona nie tylko na odchudzanie
Słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości i ziemistego smaku. Najczęściej spotykany rodzaj czerwonego naparu to pu-erth, ale są też oolong i puszong. Wszystkie są herbatami fermentowanymi. Jednak w smaku najlepsza jest pu-erth. Warto się do niej przekonać, bo w tym napoju jest moc!






IK