Powiedz, co byś zjadła, a dowiesz się, czego ci brakuje

Zachcianki żywieniowe na słone czy słodkie to sygnał, że nasz organizm potrzebuje określonych minerałów. Nie zawsze jednak wiemy, które z nich uzupełnić.

Jeżeli masz ochotę na czekoladę brakuje ci magnezu i witamin z grupy B
Jeżeli masz ochotę na czekoladę brakuje ci magnezu i witamin z grupy B123RF/PICSEL

Gdy masz ochotę na makaron, być może brakuje ci energii, której dostarczają węglowodany? Czekolada poprawia samopoczucie… Jednak nie tłumacz sobie, że od razu musisz zjeść tabliczkę.

Słodko-słone zachcianki

Zwykle odpowiadają za nie niedobory chromu, magnezu, wapnia, cynku i witamin z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie glukozy. Często stoją też za tym zaburzenia gospodarki hormonalnej. Chrom pomaga regulować poziom cukru we krwi, uzupełnienie go zapobiega skokom insuliny i zmniejsza apetyt. Dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 50-200 mikrogramów. Jego źródłem są zielony groszek, pomidory, pomarańcze i pieczywo pełnoziarniste. Witaminy z grupy B wspomagają metabolizm węglowodanów. Słodycze i tłuste jedzenie zakwaszają organizm, a to zaburza florę jelitową i odczuwasz braki witamin. Uzupełnisz je, jedząc kasze, tłuste ryby, orzechy i wątróbkę.

Apetyt na ostre dania

Niektórzy do wszystkiego dodają papryczki chili. To może być spowodowane niedoborem cynku. Dobrym jego źródłem są czosnek, pestki dyni i słonecznika, jaja, rośliny strączkowe. Ochota na pikantne dania może też wynikać z zaburzeń przemiany materii, a ostre jedzenie ją poprawia.

Ważne:

Jeśli pijesz dużo kawy, wypłukujesz magnez i wapń.

Alkohol prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej. Dochodzi do utraty sodu, potasu, magnezu i wapnia.

Kawa i alkohol wypłukują też witaminy z grupy B.

Krwisty stek? 

Apetyt na czerwone mięso to sygnał, że twój organizm ma niedobór żelaza, białka i witamin z grupy B. To najłatwiej przyswajane żelazo znajdziesz w wołowinie i wątróbce.

Słone? 

Jeśli nagle rzucasz się na paczkę chipsów, organizm potrzebuje wapnia. Poziom tego minerału podnosi sód, który jest w soli. W takiej sytuacji zjedz twaróg lub wypij kefir.

Kwaśne?

Takie smaki świadczą o niedoborze magnezu lub o słabym zakwaszeniu żołądka. Aby go wspomóc, 15 minut przed posiłkiem pij szklankę wody z dwoma łyżeczkami octu jabłkowego.

Lody? 

Mogłabyś je pochłaniać codziennie. Pewnie dlatego, że brakuje ci żelaza. Znajdziesz je w mięsie i jajach oraz roślinach strączkowych i zielonych warzywach liściastych.

Czekolada? 

Za takim pragnieniem zwykle stoi brak magnezu oraz witamin z grupy B. Możesz je uzupełnić, gdy zaczniesz regularnie jeść nasiona słonecznika bogate i w magnez, i witaminy.

Nabiał? 

Ochota na żółte sery, twaróg czy jogurt może wynikać z chęci poprawienia sobie… humoru!

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas