Prawdy i mity o trawieniu mięsa

Przydatne informacje.

Uważaj, by nie przypalić mięsa
Uważaj, by nie przypalić mięsa123RF/PICSEL

PRAWDA Mięso dłużej zalega w żołądku niż warzywa. Owszem. Nie należy jednak zapominać, że mięso trawione jest tylko w żołądku, natomiast proces trawienia np. węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a kończy w jelicie grubym!

MIT Mięso gnije w okrężnicy, bo człowiek z natury jest roślinożercą i jego układ pokarmowy nie produkuje enzymów do trawienia białka zwierzęcego. To bzdura. Ludzkie enzymy trawienne doskonale sobie radzą z mięsem.

PRAWDA Karkówka z grilla jest rakotwórcza. Tak, ale chodzi o pieczoną wprost nad ogniem - w przypaleniźnie obecne są substancje o działaniu rakotwórczym. Użycie specjalnych patelni lub tacek likwiduje problem.

MIT Mięso tuczy. Nie i tak. Owszem, białko przyspiesza metabolizm, ale gdy pochodzi z mięsa dobrej jakości. Najbardziej cenny pod tym względem jest drób, najmniej - wieprzowina. Ale i drób utuczy, jeśli jest smażony, ociekający tłuszczem i z sosami...

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas