Prawdy i mity o trawieniu mięsa
Przydatne informacje.
PRAWDA Mięso dłużej zalega w żołądku niż warzywa. Owszem. Nie należy jednak zapominać, że mięso trawione jest tylko w żołądku, natomiast proces trawienia np. węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a kończy w jelicie grubym!
MIT Mięso gnije w okrężnicy, bo człowiek z natury jest roślinożercą i jego układ pokarmowy nie produkuje enzymów do trawienia białka zwierzęcego. To bzdura. Ludzkie enzymy trawienne doskonale sobie radzą z mięsem.
PRAWDA Karkówka z grilla jest rakotwórcza. Tak, ale chodzi o pieczoną wprost nad ogniem - w przypaleniźnie obecne są substancje o działaniu rakotwórczym. Użycie specjalnych patelni lub tacek likwiduje problem.
MIT Mięso tuczy. Nie i tak. Owszem, białko przyspiesza metabolizm, ale gdy pochodzi z mięsa dobrej jakości. Najbardziej cenny pod tym względem jest drób, najmniej - wieprzowina. Ale i drób utuczy, jeśli jest smażony, ociekający tłuszczem i z sosami...