​Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody

article cover

​Rozgrzewająca dieta na jesienne chłody

Soczewica Jest idealna na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka roślinnego, syci, ale nie tuczy. Da nam też dużo błonnika (przyspiesza przemianę materii) oraz komplet witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i poprawiają nastrój. Źródło: Świat i Ludzie
Soczewica Jest idealna na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka roślinnego, syci, ale nie tuczy. Da nam też dużo błonnika (przyspiesza przemianę materii) oraz komplet witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i poprawiają nastrój. Źródło: Świat i Ludzie123RF/PICSEL
Płatki owsiane Dają błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Rano zjedz owsiankę z miodem, suszonymi owocami, orzechami i rozgrzewającym cynamonem.
Płatki owsiane Dają błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Rano zjedz owsiankę z miodem, suszonymi owocami, orzechami i rozgrzewającym cynamonem. 123RF/PICSEL
Dynia Jest idealna na lekko pikantną zupę krem, która świetnie rozgrzewa i wzbogaca menu w witaminę A. Ta zaś dba o prawidłowe funkcjonowanie nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Jest on barierą, która zapobiega przenikaniu chorobotwórczych drobnoustrojów do organizmu. Gotowanie, duszenie i pieczenie dyni nie niszczy jej prozdrowotnych właściwości. By w pełni je wykorzystać, dodaj odrobinę oliwy lub oleju - zwiększysz przyswajanie witaminy A.
Dynia Jest idealna na lekko pikantną zupę krem, która świetnie rozgrzewa i wzbogaca menu w witaminę A. Ta zaś dba o prawidłowe funkcjonowanie nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Jest on barierą, która zapobiega przenikaniu chorobotwórczych drobnoustrojów do organizmu. Gotowanie, duszenie i pieczenie dyni nie niszczy jej prozdrowotnych właściwości. By w pełni je wykorzystać, dodaj odrobinę oliwy lub oleju - zwiększysz przyswajanie witaminy A.123RF/PICSEL
Kurkuma Zawiera kurkuminę - to silny antyoksydant. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Usprawnia również pracę układu pokarmowego, mózgu, oczyszcza organizm z toksyn oraz spowalnia procesy starzenia i przyspiesza metabolizm. Przygotuj napój ze szklanki wrzątku, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 plasterków świeżego imbiru, soku z ćwiartki cytryny oraz szczypty pieprzu cayenne (wzmacnia działanie kurkuminy). Gdy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i wypij.
Kurkuma Zawiera kurkuminę - to silny antyoksydant. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Usprawnia również pracę układu pokarmowego, mózgu, oczyszcza organizm z toksyn oraz spowalnia procesy starzenia i przyspiesza metabolizm. Przygotuj napój ze szklanki wrzątku, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 plasterków świeżego imbiru, soku z ćwiartki cytryny oraz szczypty pieprzu cayenne (wzmacnia działanie kurkuminy). Gdy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i wypij. 123RF/PICSEL
Imbir, cynamon, goździki, kardamon Korzenne, aromatyczne przyprawy, sprawiają, że od razu robi nam się cieplej. Pobudzają apetyt i mają działanie rozgrzewające. Cynamon poprawia pamięć i działa przeciwbakteryjnie, goździki mają właściwości przeciwbólowe i aseptyczne, kardamon rozkurcza żołądek i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dodawaj je do gorącej herbaty, wina. Pamiętaj, że ich nadmiar powoduje, że potrawa staje się gorzka.
Imbir, cynamon, goździki, kardamon Korzenne, aromatyczne przyprawy, sprawiają, że od razu robi nam się cieplej. Pobudzają apetyt i mają działanie rozgrzewające. Cynamon poprawia pamięć i działa przeciwbakteryjnie, goździki mają właściwości przeciwbólowe i aseptyczne, kardamon rozkurcza żołądek i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dodawaj je do gorącej herbaty, wina. Pamiętaj, że ich nadmiar powoduje, że potrawa staje się gorzka. 123RF/PICSEL
Papryczka chili Zawarta w ostrych strąkach kapsaicyna przyspiesza krążenie krwi, działając rozgrzewająco i przeciwbólowo. A dodatkowo chili oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Poprawi też trawienie, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów. Kapsaicyna ma silnie drażniące działanie - wtedy danie z chili warto popić mlekiem.
Papryczka chili Zawarta w ostrych strąkach kapsaicyna przyspiesza krążenie krwi, działając rozgrzewająco i przeciwbólowo. A dodatkowo chili oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Poprawi też trawienie, przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów. Kapsaicyna ma silnie drażniące działanie - wtedy danie z chili warto popić mlekiem. 123RF/PICSEL
Takie działanie ma np. herbata z czarnego bzu, malin, lipy z dodatkiem goździków, miodu, cynamomu i imbiru. Taki napój nie tylko rozgrzeje, ale też poprawi nastrój i wzmocni odporność. Podstawą rozgrzewającego menu powinny być warzywa jedzone na ciepło, w postaci zup kremów, zapiekanek z dodatkiem rozgrzewających przypraw
Takie działanie ma np. herbata z czarnego bzu, malin, lipy z dodatkiem goździków, miodu, cynamomu i imbiru. Taki napój nie tylko rozgrzeje, ale też poprawi nastrój i wzmocni odporność. Podstawą rozgrzewającego menu powinny być warzywa jedzone na ciepło, w postaci zup kremów, zapiekanek z dodatkiem rozgrzewających przypraw
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?