Sałata może leczyć, jaką wybrać dla siebie?

W diecie nie powinno jej zabraknąć.

Zielone liście to jedno   z najbogatszych źródeł witaminy K
Zielone liście to jedno z najbogatszych źródeł witaminy K123RF/PICSEL

Sałata - królowa wiosennego stołu. Świetnie smakuje, urozmaica codzienne menu i...  leczy! Trzyma cukier w ryzach i nerwy na wodzy, dba o serce, skórę i oczy, a nawet chroni przed rakiem.

Zielone liście zawierają mało kalorii (spora główka sałaty masłowej to zaledwie 29 kcal). Do tego wszystkie rodzaje sałat mają sporo błonnika. Ten zaś, pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości na dłużej. Poza tym wspomaga trawienie, pobudza perystaltykę (ruchy jelit) i utrudnia przyswajanie tłuszczów. Dlatego zielone liście warto dodawać do każdego posiłku, zwłaszcza do tych zawierających mięso i jeść jej tyle, ile chcesz.

Liście warto skropić sokiem z cytryny lub octem winnym, oliwą. Dodatek oleju zwiększa przyswajalność beta-karotenu, luteiny oraz zeaksantyny. Jeśli do sałaty dodamy pomidory, paprykę, cebulę, oliwki, rzodkiewki, owoce, np. truskawki czy pomarańcze oraz pestki dyni czy nasiona słonecznika, mamy posiłek pełen niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Ale uwaga - nie wszyscy mogą delektować się sałatą bez ograniczeń. Zielone liście to jedno z najbogatszych źródeł witaminy K, która odpowiada za krzepnięcie krwi. Powinny o tym pamiętać osoby chore na zakrzepicę. Nadmiar witaminy K pochodzącej z diety może zaburzać działanie leków (wit. K ma działanie prozakrzepowe).

Lodowa dla dojrzałych kobiet

Sałata lodowa
Sałata lodowa123RF/PICSEL

Da nam żelazo, magnez, potas, wapń oraz jod, który poprawia przemianę materii. Jest bogata w anytyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając starzeniu. Sałata lodowa długo zachowuje świeżość w lodówce (ponad tydzień), nie tracąc przy tym swoich cennych wartości odżywczych. Można ją kroić nożem, nie trzeba jej rwać palcami jak inne sałaty.

Karbowana poprawi wzrok

Sałata karbowana
Sałata karbowana123RF/PICSEL

Powinna znaleźć się w menu krótkowidza, osób pracujących przy komputerze, a także kierowców jeżdżących nocą. Jest bogatym źródłem wit. A, luteiny i zeaksantyny, które dbają  o wzrok (wit. A odpowiada za widzenie po zmroku).  Jej niedobory mogą wywoływać zgrubienie rogówki, czyli zewnętrznej warstwy gałki ocznej. Luteina i zeaksantyna zapobiegają związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD), które może prowadzić do utraty wzroku.

Rzymska dla przyszłych mam i na lepszy nastrój

Sałata rzymska
Sałata rzymska123RF/PICSEL

Jest ważnym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego, ten zaś jest ważny dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu, wcześniejszym porodom oraz poronieniom. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, przeciwdziałają spadkom nastroju, skutecznie poprawiają samopoczucie i zapobiegają depresji poporodowej. Sałata rzymska jest bardzo trwała, można ją przechowywać kilka dni.

Roszponka dla zestresowanych

Roszponka
Roszponka123RF/PICSEL

Należy do rodziny kozłkowatych i dlatego, podobnie jak kozłek lekarski, ma działanie uspokajające. Dlatego roszponkę warto włączyć do diety, gdy żyjesz w ciągłym napięciu i stresie. Pomaga utrzymać nerwy na wodzy, łagodzi zmęczenie, bóle głowy, rozdrażnienie. Roszponka ma niewiele szkodliwych puryn, powinna wzbogacić menu osób cierpiących na dnę moczanową.

Masłowa dla rekonwalescentów

Sałata masłowa
Sałata masłowa123RF/PICSEL

Jej miękkie i delikatne listki są lekkostrawne. Nie wywołują zgagi, wzdęć ani problemów trawiennych, nie podrażniają też błony śluzowej żołądka. Dlatego sałatę masłową warto polecić seniorom oraz osobom, które muszą stosować dietę lekkostrawną, np. wrzodowcom, pacjentom cierpiącym na zgagę lub zapalenia błony śluzowej żołądka. Uwaga! Sałata masłowa jest bardzo nietrwała.

Radicchio na mocne serce

Radicchio
Radicchio123RF/PICSEL

Odmiana cykorii  o fioletowych liściach ma charakterystyczny gorzkawy smak. Zawdzięcza go substancjom, które wspomagają pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn. Prócz tego radicchio da nam magnez i potas, które wspomagają pracę serca i mięśni. Tę sałatę można przechowywać w pojemniku na warzywa w dolnej części lodówki kilka dni. Jeśli ma korzeń, można ją wstawić do naczynia z wodą.

Rukola na wysoki cukier

Rukola
Rukola123RF/PICSEL

Pikantne listki o lekko orzechowym smaku zawierają sporo kwasu alfa-liponowego (pomaga obniżyć poziom glukozy i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę). Dzięki temu zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi u diabetyków. Rukola zawiera także sulforafan - substancję o właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ona ryzyko raka płuc i jelita grubego, potrafi także zahamować nowotwory przełyku, prostaty, trzustki, czerniaka.

4 sposoby na sos do sałatkiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas