Skrobia oporna? Nie opieraj się

​Zwykła skrobia jest rozkładana do glukozy i w tej postaci jest wchłaniana do jelita cienkiego. Skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego.

Ryż włożony na noc do lodówki ma ok. 50 proc. mniej kalorii niż gorący
Ryż włożony na noc do lodówki ma ok. 50 proc. mniej kalorii niż gorący123RF/PICSEL

Co nam to daje? 

Skrobia oporna jest pożywką do rozwoju dobrych bakterii jelitowych. W ten sposób maleje liczba tych mniej przydatnych bakterii. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Jej obecność w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na dnę moczanową.

Redukuje kaloryczność dań, co jest pomocne w dietach odchudzających. Źródła skrobi opornej: pokarmy skrobiowe gotowane i schłodzone (ziemniaki, makaron, ryż i rośliny strączkowe, czyli fasola, groch, soczewica) oraz czerstwe pieczywo.

W pieczywie skrobia oporna powstaje podczas procesu czerstwienia, nie pieczenia. Ryż włożony na noc do lodówki ma ok. 50 proc. mniej kalorii niż gorący.

Zobacz także: 

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas