Skutki szampańskiej zabawy
By alkohol nie zatruł następnego dnia.
Najlepszym sposobem na uniknięcie złego samopoczucia po wypiciu alkoholu jest oczywiście zachowanie umiaru. Można jednak nie dopuścić do kaca. Co zjeść przed i podczas zabawy?
Sposobów na złagodzenie działania alkoholu jest kilka. Warto wcześniej spożyć tłusty posiłek, dobrze jest także jeść szparagi i pomidory - dostarczą magnezu i potasu, które tracimy pijąc alkohol. Ich niedobór potęguje kaca.
Za złe samopoczucie po zabawie odpowiada również spadek poziomu cukru. Dlatego zaleca się spożywanie w trakcie i po zabawie słodkości pod różnymi postaciami. Mogą to być słodkie owoce, miód.
Następnego dnia pomoże wypicie jednej-dwóch szklanek wody niegazowanej posłodzonej glukozą z dodatkiem soku z pomarańczy lub jabłek.
Sok z kiszonych ogórków
Ważne jest, aby po alkoholu pić więcej płynów, unikać herbaty i kawy. Woda niegazowana, soki (np. warzywny lub pomidorowy), sok z kiszonych ogórków, napoje izotoniczne dla sportowców uzupełniające elektrolity - to sprawdzeni pogromcy kaca.
Sok z gruszek chińskich
Korzystny wpływ na organizm ma sok z owocu chińskiej gruszki (Pyrus pyrifolia). Wypicie co najmniej 1/2 litra tego soku pół godziny przed zabawą zmniejszy dolegliwości następnego dnia i zminimalizuje kaca. Sok da nam wit. C i elektrolity działające dobroczynnie na organizm po alkoholu.
Sok ze świeżych pomarańczy
Słodki sok ze świeżych pomarańczy (gdy jest kwaśny warto go dosłodzić miodem) to porcja witaminy C oraz cukrów, które zbawiennie wpłyną na organizm po alkoholu. Specjaliści zalecają także przegryzanie winogron, zjedzenie banana oraz herbatę imbirową dosładzaną miodem.
Tabletka
Gdy wiesz, że twój organizm nie radzi sobie z alkoholem najlepiej, jeszcze przed imprezą sięgnij po tabletki usprawniające metabolizm alkoholu. Jest kilka takich produktów na rynku (2KC, Alka-Seltzer, KC-24 Prevent, Klin). Pamiętaj, że nikotyna potęguje działanie alkoholu, dlatego ogranicz palenie papierosów do minimum.