Słoik pełen witamin
Wykorzystaj jesienne owoce i warzywa. Przetwory z nich nie tylko urozmaicą zimowe menu, ale też pomogą zachować odporność.
Przetwory z warzyw i owoców to nie tylko pyszne konfitury, sałatki, czy smakowite dodatki do potraw. Mogą też z powodzeniem zastępować leki. Jesień to dobry czas na zaopatrzenie domowej apteczki naturalnymi medykamentami.
1. Aronia przeciw obrzękom i stanom zapalnym
To bogate źródło witaminy C (wzmacniającej układ odpornościowy), A - powstrzymującej starzenie tkanek oraz dużych porcji witaminy PP, która ma doskonałe właściwości przeciwobrzękowe. Aronia jest też ceniona za działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Nastaw nalewkę z aronii. Włóż kilogram owoców do szklanego słoja, dodaj pół kilograma cukru, laskę wanilii i mały kawałek suszonego kłącza imbiru. Wszystko zalej spirytusem i odstaw w ciepłe miejsca na 14 dni. Przelej do butelek i szczelnie zamknij. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa.
2. Pigwówka na wzmocnienie i kaszel
Jesienią warto też przygotować leczniczą nalewkę z pigwy. Jest ona naturalnym lekiem wzmacniającym odporność. Pita w umiarkowanych ilościach, wspomoże leczenie grypy i przeziębienia. Zaś sok z pigwy z dodatkiem miodu łagodzi napady suchego kaszlu.
3. Kiszonki na poprawienie odporności
W solance, czyli wodzie z dodatkiem soli i przypraw, możesz kisić buraczki, kapustę, ogórki, pomidory, paprykę, a nawet jabłka! To jedna z najlepszych i najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców.
Pod wpływem fermentacji dochodzi do przekształcenia cukru w warzywach w kwas mlekowy. Z tego powodu kiszonki dostarczają pokaźne ilości probiotyków i witamin, m.in. C, a także błonnika. Dzięki temu regulują florę bakteryjną jelit i doskonale wzmacniają odporność.
4. Jarzębina na wątrobę
Zawiera mnóstwo kwasów organicznych i antocyjanów, witaminy C, beta-karotenu, potasu, sodu, magnezu i miedzi. Ma silne działanie przeciwzapalne, moczopędne i rozwalniające. Szczególnie skuteczna w leczeniu chorób wątroby i nerek oraz nadciśnienia i arteriosklerozy. Owoce musisz przemrozić albo zebrać po pierwszych przymrozkach - zimno neutralizuje szkodliwy kwas parasorbinowy, który jarzębina zawiera.
5. Śliwki na zaparcia
Powidła chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, wpływają łagodząco na układ nerwowy, dostarczając witamin z grupy B. Świetnie regulują pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn. Im mniej cukru dodasz do powideł, tym będą zdrowsze.
6. Dobierz odpowiednie naczynia
Unikaj aluminiowych. Wiele badań wskazuje, że aluminium działa rakotwórczo, zakłóca pracę układu nerwowego i sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Najbezpieczniejsze zaś są garnki ze stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.