Sól? Bez niej też jest smacznie

​Nic, co nie jest posolone, ci nie smakuje? Spróbuj systematycznie zmniejszać dawkę soli, a za to więcej używać przypraw i ziół. Po dwóch, góra trzech tygodniach stwierdzisz, że sól nie jest potrzebna.

Na raka żołądka częściej chorują miłośnicy bardzo słonego jedzenia
Na raka żołądka częściej chorują miłośnicy bardzo słonego jedzenia123RF/PICSEL

Na co szkodzi

Nadmiar soli, ze względu na zawartość sodu, jest szkodliwy dla wszystkich. Jej spożycie szczególnie powinny ograniczyć osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu krążenia. Lepiej używać wtedy soli o zmniejszonej zawartości sodu.

Długotrwałe przesalanie powoduje nadciśnienie, kończące się często wylewem krwi do mózgu. Przyspiesza chorobę wieńcową, a w konsekwencji zawał serca. Najnowsze badania naukowe sugerują również, że na raka żołądka częściej chorują miłośnicy bardzo słonego jedzenia, np. mieszkańcy północnej Japonii. 

Lubczyk jest znany w medycynie ludowej  jako lekarski korzeń lub łakotne ziele
Lubczyk jest znany w medycynie ludowej jako lekarski korzeń lub łakotne ziele123RF/PICSEL

Zioła w zastępstwie

Jest wiele ziół, które z powodzeniem zastąpią sól. Najbardziej użyteczny jest lubczyk, zwany też naturalnym maggi. Dodawaj go do zup i sosów, używaj do mieszanek przypraw. Do dań mięsnych i sałatek zamiast soli używaj bazylii i oregano. Drób i dania z jaj przyprawiaj estragonem, a ryby i warzywa strączkowe - kolendrą. Miej pod ręką także rozmaryn - podkreśli smak pieczonych mięs, zup i sosów. Nie zapomnij o tymianku - jest idealny do kapusty, grochu, ziemniaków, wywarów z mięs. Wykorzystuj też czosnek, cebulę sok z cytryny i imbir - z każdej potrawy wydobędą oryginalny smak. Suszone zioła dodawaj na początku, świeże - pod koniec gotowania. Zrób własną przyprawę: wymieszaj po 2 łyżeczki czosnku w proszku, majeranku, oregano, natki pietruszki. Dodaj do tego po łyżeczce tymianku, bazylii, lubczyku, słodkiej papryki, a także szczyptę ostrej papryki, mielonej gorczycy, chili, estragonu. I masz gotową domową sól!

Inhalacje i zabiegi oczyszczające. Tu sól nie ma sobie równych
Inhalacje i zabiegi oczyszczające. Tu sól nie ma sobie równych123RF/PICSEL

A jednak potrzebna 

Niedobór soli może doprowadzić do odwodnienia. Zdarza się to wtedy, gdy w upalne dni ciężko pracujesz i obficie pocisz się, przy uporczywych biegunkach lub wymiotach, a także w czasie chorób, którym towarzyszy wysoka gorączka (połączona z nadmierną potliwością). W takich sytuacjach warto, byś potrawy soliła nieco więcej i wypijała co 20-30 minut około pół szklanki leciutko osolonej wody. Pij wtedy także dużo soków owocowo-warzywnych, zawierających potas. Odwodnienie powoduje bowiem utratę tego ważnego pierwiastka.  

 Sole kłodawskie lub ciechocińskie dodane do kąpieli wzmacniają naszą odporność
Sole kłodawskie lub ciechocińskie dodane do kąpieli wzmacniają naszą odporność123RF/PICSEL

Sól wodę w wannie

Z łatwością możesz przygotować w domu kąpiel solankową. Wystarczy kupić w aptece sole kłodawskie lub ciechocińskie. Przeznaczone są głównie dla cierpiących na schorzenia reumatyczne i nerwobóle. Oczywiście mają je w swojej ofercie także sanatoria i zakłady przyrodolecznicze. 

Warto sięgać też po zwykłe sole do kąpieli, która działają niezwykle odświeżająco i relaksująco. Dodatkowo skutecznie oczyszczają i ujędrniają skórę. Sól rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 38°C). Kąp się nie dłużej niż 20-25 minut. 

Drobną sól można wykorzystać nie tylko do kąpieli, ale również do peelingu całego ciała. Garstkę wymieszaj z odrobiną oliwy lub olejku pielęgnacyjnego, natrzyj nią całe ciało, a następnie dokładnie spłucz je. 

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas