Sól? Bez niej też jest smacznie
Nic, co nie jest posolone, ci nie smakuje? Spróbuj systematycznie zmniejszać dawkę soli, a za to więcej używać przypraw i ziół. Po dwóch, góra trzech tygodniach stwierdzisz, że sól nie jest potrzebna.

Na co szkodzi
Nadmiar soli, ze względu na zawartość sodu, jest szkodliwy dla wszystkich. Jej spożycie szczególnie powinny ograniczyć osoby cierpiące na schorzenia nerek i układu krążenia. Lepiej używać wtedy soli o zmniejszonej zawartości sodu.
Długotrwałe przesalanie powoduje nadciśnienie, kończące się często wylewem krwi do mózgu. Przyspiesza chorobę wieńcową, a w konsekwencji zawał serca. Najnowsze badania naukowe sugerują również, że na raka żołądka częściej chorują miłośnicy bardzo słonego jedzenia, np. mieszkańcy północnej Japonii.

Zioła w zastępstwie
Jest wiele ziół, które z powodzeniem zastąpią sól. Najbardziej użyteczny jest lubczyk, zwany też naturalnym maggi. Dodawaj go do zup i sosów, używaj do mieszanek przypraw. Do dań mięsnych i sałatek zamiast soli używaj bazylii i oregano. Drób i dania z jaj przyprawiaj estragonem, a ryby i warzywa strączkowe - kolendrą. Miej pod ręką także rozmaryn - podkreśli smak pieczonych mięs, zup i sosów. Nie zapomnij o tymianku - jest idealny do kapusty, grochu, ziemniaków, wywarów z mięs. Wykorzystuj też czosnek, cebulę sok z cytryny i imbir - z każdej potrawy wydobędą oryginalny smak. Suszone zioła dodawaj na początku, świeże - pod koniec gotowania. Zrób własną przyprawę: wymieszaj po 2 łyżeczki czosnku w proszku, majeranku, oregano, natki pietruszki. Dodaj do tego po łyżeczce tymianku, bazylii, lubczyku, słodkiej papryki, a także szczyptę ostrej papryki, mielonej gorczycy, chili, estragonu. I masz gotową domową sól!

A jednak potrzebna
Niedobór soli może doprowadzić do odwodnienia. Zdarza się to wtedy, gdy w upalne dni ciężko pracujesz i obficie pocisz się, przy uporczywych biegunkach lub wymiotach, a także w czasie chorób, którym towarzyszy wysoka gorączka (połączona z nadmierną potliwością). W takich sytuacjach warto, byś potrawy soliła nieco więcej i wypijała co 20-30 minut około pół szklanki leciutko osolonej wody. Pij wtedy także dużo soków owocowo-warzywnych, zawierających potas. Odwodnienie powoduje bowiem utratę tego ważnego pierwiastka.

Sól wodę w wannie
Z łatwością możesz przygotować w domu kąpiel solankową. Wystarczy kupić w aptece sole kłodawskie lub ciechocińskie. Przeznaczone są głównie dla cierpiących na schorzenia reumatyczne i nerwobóle. Oczywiście mają je w swojej ofercie także sanatoria i zakłady przyrodolecznicze.
Warto sięgać też po zwykłe sole do kąpieli, która działają niezwykle odświeżająco i relaksująco. Dodatkowo skutecznie oczyszczają i ujędrniają skórę. Sól rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 38°C). Kąp się nie dłużej niż 20-25 minut.
Drobną sól można wykorzystać nie tylko do kąpieli, ale również do peelingu całego ciała. Garstkę wymieszaj z odrobiną oliwy lub olejku pielęgnacyjnego, natrzyj nią całe ciało, a następnie dokładnie spłucz je.
Zobacz także: