Sól. Biała trucizna?
Zalecana przez WHO dzienna dawka soli to pięć gramów - tyle, ile mieści się na łyżeczce. Niestety, spożywamy jej trzy razy więcej. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Poprawisz kondycję serca, nerek, a przy okazji schudniesz.
Oto pięć sposobów na zredukowanie soli w diecie.
Czytaj etykiety
Sól jest wszędzie: w chlebie, serach, wędlinach, płatkach śniadaniowych. Aby wybrać produkt mniej słony, zapoznaj się z listą składników. Jeśli sól jest na pierwszej, drugiej pozycji, poszukaj zdrowszego zamiennika.
Używaj ziół
Poprawiają smak i aromat potraw, dzięki czemu będziesz solić mniej, a może nawet odzwyczaisz się od soli. Kolendrę, tymianek, oregano, lubczyk dodawaj pod koniec przygotowywania potrawy. Drobno je posiekaj, łatwiej uwolnią się ich cenne składniki.
Gotuj od podstaw
Zawartość soli w gotowych daniach może przestraszyć: hamburger plus średnia porcja frytek to 2,8 g soli, średnia pizza - aż 8 g! Samodzielne przygotowywanie posiłków pozwoli ci mieć sól pod kontrolą.
Stosuj oliwy smakowe
Podobnie jak zioła, nadadzą potrawom wyrazisty smak. Olej sezamowy, dyniowy, lniany, z orzechów włoskich, czy nawet oliwę z oliwek dodawaj do sałatek lub przyprawiaj nimi zupy.
Unikaj produktów przetworzonych i "light"
W 100 g pomidorów jest tylko 0,02 g soli, a w takiej samej ilości ketchupu już sto razy więcej. To, co poddawane dalszej obróbce, zwykle jest mocno dosalane. Również produkty "light" mają więcej soli niż ich pełnotłuste odpowiedniki - producenci w ten sposób poprawiają ich smak.
Zobacz także: