Świętuj bezpiecznie
Koronawirus skazał nas na Wielkanoc w domowym gronie. Przeżyjmy ją zdrowo!
To nie czas na rodzinne zjazdy i huczne świętowanie! W tym roku postaraj się gotować mniej, żeby jedzenie się nie zmarnowało. A przy świątecznym stole... nie zaszkodź sobie!
1. Jedz, ale z umiarem
- Ogranicz ryzyko niestrawności i kłopotów wymagających interwencji służb medycznych. W obecnej sytuacji możesz po prostu czekać dłużej na pomoc.
- Zmniejsz porcje. Jeśli zjesz dużo więcej niż na co dzień, żołądek nie zdoła się rozciągnąć, możesz mieć nudności.
- Unikaj słodzonych, gazowanych napojów i soków.
- Przeładowany żołądek może zarzucać kwaśną treść do przełyku, wywołując zgagę, zwłaszcza, gdy jesz tłusto.
- Tłuste potrawy szkodzą cierpiącym na kamienie w pęcherzyku żółciowym - a to głównie kobieca przypadłość. Napad kamicy to silny, kolkowy ból po prawej stronie brzucha, opasujący i promieniujący ku tyłowi.
- Nie przejadaj się, zwłaszcza gdy twoja wątroba jest w nie najlepszym stanie i ma oznaki stłuszczenia. Po obfitym posiłku dochodzi do jej przekrwienia, napinania jej torebki i bólu.
- Jeśli wznosisz toasty, to czerwonym winem. Jeden kieliszek do posiłku wspomaga trawienie!
2. Tego sobie nie żałuj!
- Jeśli tylko nie masz kamicy, jajka jedz bez strachu! Są dobrym źródłem białka i niewielu kalorii. Zawierają cholesterol, który nie podnosi ryzyka chorób naczyń.
- Przyprawiaj chrzanem i ćwikłą. Poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, a buraki łagodzą zgagę. Chrzan to naturalny antybiotyk, działa bakterio- i grzybobójczo.
- Majonez w sałatce zastąp jogurtem greckim: mniej kalorycznym i nieobciążającym wątroby.
- Pij wodę mineralną, herbatę, napary ziołowe, naturalne soki. Zdrowe napoje wspomagają trawienie i pomagają zjeść mniej, wypełniając żołądek i sprawiając, że szybciej czujesz się syta.
- Zrób domowe wędliny - nie podniosą ciśnienia jak przemysłowe, kąpane w solance.
- Doprawiaj mięso przyprawami: pieprzem, majerankiem, kminkiem, lubczykiem, estragonem, rozmarynem, za to ogranicz sól. Zioła poprawiają trawienie.
- Upiecz domowy pasztet - z cieciorki. To warzywo bogate w pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Nie obciąża żołądka, wspomaga trawienie oraz obniża poziom cholesterolu.
Zobacz również: