Reklama

Reklama

Szparagi obniżą cholesterol

Ich pełna nazwa to: szparagi lekarskie.

 Mają niewiele kalorii  (20 na 100 g), białka i tłuszczów, za to sporo witamin (A, B, B2, C), magnezu, fosforu, potasu i wapnia.

100 g świeżych szparagów dostarcza 2,1 g błonnika, a ten reguluje trawienie i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL.

Regularne jedzenie szparagów pomoże zniwelować obrzęki - warzywa zawierają bowiem kwas asparaginowy, który zwiększa oddawanie moczu i pozwala się pozbyć z organizmu nadmiaru płynów i soli. Ponadto asparagina usprawnia pracę serca.

Czy wiesz, że...

  Szparagi zawierają związki purynowe, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Unikaj ich, jeśli cierpisz na dnę moczanową  i dolegliwości nerek.

Reklama

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy