Topinambur - zdrowa alternatywa ziemniaka
Topinambur jest rośliną ozdobną o jadalnej bulwie, znany też jako słonecznik bulwiasty.
Niedgyś był popularną rośliną uprawną (zwłaszcza na Śląsku), dziś najczęściej rośnie dziko. W biedniejszych regionach Polski znany był jako świński orzech lub świniak.
Pochodzenie
Topinambur przybył do Europy z Ameryki Północnej. Swą nazwę zawdzięcza plemionom Indian Tupinamba. W Polsce był uprawiany już w XVIII w., ale został wyparty niemal całkowicie przez ziemniaki. Za niepowtarzalny smak cenią go Anglicy i Francuzi.
Właściwości
Jadalna bulwa przypomina wyglądem imbir, zaś smakiem słodkie ziemniaki. Zawarta w topinamburze krzemionka wyraźnie poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Jedna bulwa zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na żelazo. Zawiera także inulinę - prebiotyk wpływający na florę bakteryjną jelit. Inulina ważna jest także w diecie diabetyków.