Wit. D Jak ją przyjmować?
Jej niedobór objawia się m.in. wysokim ciśnieniem, przygnębieniem i gorszą odpornością. Większość z nas ma jej za mało w organizmie. Co robimy źle?
Najbardziej naturalnym źródłem jest jej synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Ale od października do kwietnia trzeba słońce "zastąpić" przede wszystkim odpowiednią dietą (witamina D znajduje się m.in. w rybach, jajach, przetworach mlecznych czy wątróbkach zwierzęcych) oraz suplementami. Należy jednak wiedzieć, jak robić to prawidłowo.
Aby była skuteczna i bezpieczna
Witamina D potrzebuje magnezu. Zdaniem naukowców, aby była ona dobrze przetwarzana w organizmie, trzeba także pilnować odpowiedniego poziomu magnezu. Inaczej jest o wiele mniej skuteczna. Bez niego suplementy z witaminą D mogą zwiększać stężenie wapnia i fosforanów w organizmie, a to może prowadzić do zwapnienia tętnic. Najwięcej magnezu znajdziesz w orzechach, migdałach, bananach, płatkach owsianych, kaszach, brązowym ryżu i zielonych warzywach.
D3 i K2 tylko w ducie. Ta pierwsza poprawia wchłanianie wapnia, a druga dba o to, aby trafił on w odpowiednie miejsce. Działając oddzielnie, mogą zrobić więcej szkód. Bo jeśli wapń będzie się odkładał w miejscach, gdzie być go nie powinno, czyli w naczyniach krwionośnych, a nie będzie przekazywany do kości, może powodować osteoporozę. W codziennej diecie najwięcej witaminy K2 znajdziesz w produktach fermentowanych.
Lubi się z tłuszczem. Nie przyjmuj jej na czczo ani między posiłkami. Ta witamina rozpuszcza się w tłuszczach. Lepiej więc stosować ją z posiłkiem albo awokado, orzechami i oliwą.
IK