Za tym bólem może stać gluten
Bóle głowy, bóle mięśni, czy brzucha. Jeśli dokuczają ci te objawy, spróbuj nie jeść produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Zawierają gluten, białko którego organizm nie toleruje.
Bóle brzucha
Po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten możesz mieć wzdęcia, biegunkę lub zaparcia.
Zawroty głowy
Możesz też odczuwać zaburzenia równowagi i zawroty głowy.
Zmiany skórne
Zjedzenie produktu glutenowe - go może skończyć się egzemą, łuszczycą, a także innymi reakcjami skórnymi, takimi jak pokrzywka czy swędzenie.
Ciągłe zmęczenie
Posiłki z glutenem mogą powodować ciągłe uczucie zmęczenia, nawet, jeśli przesypiasz przepisowe osiem godzin.
Nieustanna migrena
O tej alergii może też świadczyć migrena, która pojawia się za - zwyczaj po godzinie od spożycia glutenowego posiłku.
Fibriomialgia
O tym, że twój organizm nie toleruje glutenu, może świadczyć ból mięśni całego ciała, tzw. fibromialgia. Dieta bezglutenowa znacznie zmniejsza nasilenie objawów tej choroby
Zobacz także: