Ziemniak kontra nadciśnienie i egzemy
Ziemniaki były uprawiane w Peru wiele tysięcy lat temu. Skąd przywędrowały? Do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy Jan III Sobieski.

Początkowo były jedynie rośliną ozdobną i ciekawostką botaniczną.
Występowanie
Od połowy XVIII wieku są uprawiane i chętnie jadane, zwłaszcza że w Polsce stały się niezwykle popularne.
Co zawierają?
Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne przez organizm oraz niskokaloryczne - 100 g to tylko około 75 kcal. Ta niepozorna bulwa zawiera sporo minerałów (potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan) oraz witaminy (A, C, D, E, K, PP, z grupy B). Ziemniak dostarczy nam także błonnika i skrobi.
Na co pomaga?
Wywar z obierzyn ziemniaka polecany jest osobom z kamicą nerkową. Potas w ziemniakach obniża ciśnienie krwi, pod warunkiem, że ziemniaki są gotowane bez soli lub z jej szczyptą dodaną pod koniec gotowania. Pomogą na zmiany skórne i egzemę.
Jakich unikać?
Unikaj ziemniaków, które mają kiełki i są zielone - mogą zawierać trującą solaninę (powodującą zatrucie pokarmowe).