Zrób sama domową wegetę
Kupne mieszanki oprócz suszonej włoszczyzny zawierają glutaminian sodu, skrobię kukurydzianą i cukier. Zdrowsza będzie wersja przygotowana w domu.

Składniki
- po 0,5 kg marchewki i korzenia pietruszki
- 2 gałązki selera naciowego
- mała bulwa selera korzeniowego (lub pół dużej)
- 3 duże cebule
- 2 pomidory
- cały duży por
- 3–4 ząbki czosnku
- pęczek koperku i natki pietruszki
- 400 g soli
Obierz marchew, pietruszkę, seler, cebulę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Oczyść i dokładnie umyj pora. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wszystkie (także czosnek, natkę pietruszki i koperek) zmiel w maszynce. Przełóż do szklanej lub plastikowej miski. Dodaj sól i całość dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 40 minut. Ponownie wymieszaj i przełóż do umytych i osuszonych słoików. Szczelnie je zamknij. Nie pasteryzuj. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (do spożycia przez rok), a po otwarciu - w lodówce. Używaj do zup i sosów.

Zobacz także: