Zupa dobra na trawienie

Obecny w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego, ułatwi wypróżnianie, a także zapobiegnie kłopotliwym zaparciom.

123RF/PICSEL

Zupa dobra na trawienie

Przygotowanie

W garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną na niewielkie kawałki cukinię i duś kilka minut. Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości cukinii – około 10 minut. W czasie gotowania przygotuj grzanki z pieczywa razowego. Kromki pieczywa podpiecz w tosterze lub piekarniku, a następnie pokrój je w kostkę. Ugotowaną zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, przelej do miseczek. Do każdej dodaj łyżeczkę jogurtu oraz grzanki. 

Rewia
Składniki:

2 średniej wielkości cukinie 
pół litra bulionu warzywnego 
mała cebula 
2 ząbki czosnku 
łyżeczka oleju 
2 kromki chleba razowego 
2 łyżki jogurtu naturalnego 
sól i pieprz
Działanie

Warzywo to powinno też obowiązkowo znajdować w jadłospisach osób walczących z nadmierną masą ciała. Jest niskokaloryczne. To też idealne warzywo dla osób z cukrzycą – ma niski indeks glikemiczny. Jego spożywanie nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi, dzięki czemu chroni przed nagłymi napadami głodu, skutkującymi podjadaniem między posiłkami. Ale to nie wszystko – częste jedzenie cukinii wspomaga również pracę serca, działa dobrze na wzrok, wzmacnia kości oraz chroni przed rakiem.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas