ZDROWIE | Czwartek, 28 stycznia 2021 (08:46)
Kurczak to jedno z najchętniej jedzonych przez nas mięs. Jest nietłuste, smaczne i bogate w białko, witaminy oraz sole mineralne. Nie każdy jednak wie, jakie mięso wybierać w sklepie, żeby było jak najlepszej jakości. Oto na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę!
1 / 5
Nie unikajcie ciemnego mięsa Decydując się na kupno konkretnej części kurczaka, warto wiedzieć, która z nich cechuje się najlepszymi walorami zdrowotnymi. Ciemniejsze mięso, które jest charakterystyczne dla dolnej części drobiu, to prawdziwe bogactwo mioglobiny – białka odpowiedzialnego za przechowywanie tlenu w mięśniach. Specjaliści są zgodni, że nie powinniśmy się obawiać ciemnych części drobiu, ponieważ są zdrowe i zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Kury to nieloty, więc poruszają się tylko na nogach. Właśnie dlatego udka zawsze będą mieć inny kolor.
Źródło: 123RF/PICSEL