ZDROWIE | Wtorek, 30 marca 2021 (13:30)
Szczypta aromatycznej przyprawy potrafi zmienić smak dania: dodać mu pikantności, nieco słodkości czy ziołowego lub korzennego aromatu. Poza walorami kulinarnymi przyprawy mają również cenne składniki, które wpływają pozytywnie na zdrowie.
1 / 6
Cynamon Wysuszona kora cynamonowca ma szereg zastosowań zarówno w kuchni, jak i lecznictwie czy kosmetyce, a to dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym i dezynfekującym. W medycynie naturalnej cynamon stosuje się do zwalczania pasożytów, poprawy pracy mózgu czy opóźniania procesów starzenia się organizmu. Cynamon można stosować również zewnętrznie. Jako dodatek w maściach rozgrzewa przeciążone stawy. Jest też jednym ze składników popularnej maści tygrysiej, która działa przeciwbólowo. W postaci olejku można wmasowywać go w skronie, aby zmniejszyć przykre skutki migreny. Poza tym zapach cynamonu odpręża i relaksuje.
Źródło: 123RF/PICSEL