Reklama

Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy z ich udziałem warto postawić?

Sezon na czereśnie nie trwa u nas zbyt długo, dlatego chcąc wykorzystać je kulinarnie, należy się pospieszyć. Naprawdę warto, ponieważ są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe i niezbyt kaloryczne. Jeśli myślicie, że nadają się tylko do deserów, to jesteście w błędzie, z powodzeniem sprawdzą się w przypadku wielu dań.

Sałatki to dobre opcje podczas wiosennych i letnich dni. Ich podstawą są oczywiście warzywa, ale można wzbogacać je też o owoce - na przykład czereśnie. Wydrylowane doskonale komponują się z liśćmi sałat (lodowej, rukoli czy roszponki), kawałkami sera (bundzu, pleśniowego, fety) i prażonymi pestkami słonecznika. Smak całości idealnie podkreśli klasyczny sos winegret.

Zobacz również: Powrót kalafiora na polskie stoły. Nie tylko gotowany z bułką tartą

Reklama

Inną, ciekawą propozycją są pierogi z czereśniami. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Składniki nadzienie

  • czereśnie
  • cukier do smaku
  • skórka cytrynowa
  • cynamon

Składniki do podania

  • jogurt naturalny
  • cynamon

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie. Czereśnie umyć i odsączyć. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce wymieszać z cukrem, odrobiną skórki cytrynowej i cynamonu. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny żeby puściły nieco soku i lekko zmiękły.

Mąkę wysypać na stolnicę - tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wbić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto pozostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć owoce i wsypać odrobinę cukru, złożyć na pół i skleić brzegi. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Zobacz również: Ewa Wachowicz - naleśniki na słodko i słono. Typowe i nietypowe przepisy

Wśród moich znajomych nie brakuje miłośników racuchów. Ja również je uwielbiam. By dodatkowo podkręcić ich smak, przygotowuję do tego sos czereśniowy.

Składniki

  • 1 jajko
  • 400 g kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Składniki Sos czereśniowy

  • 400g czereśni
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Opis przygotowania:

Przygotować sos. Pozbawione pestek czereśnie, przekrojone na pół przełożyć do rondelka i zalać octem winnym. Dodać miód i sok z cytryny. Gotować aż czereśnie zmiękną. W wodzie rozmieszać mąkę i wlać do czereśni. Gotować do momentu powstania kisielu.

Z jajka, kefiru, mąki, cukru, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany.  Usmażyć racuchy. Podawać z sosem czereśniowym.

Zobacz również: Nietypowe wykorzystanie truskawek. Oto przepisy, które warto znać

Lubię zajadać się czereśniami solo, ale od czasu do czasu robię też pyszne ciasto rodem z Francji - clafoutis. To proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto naleśnikowe. Oryginalny przepis “zaleca", by wśród składników znalazły się czereśnie, jednak możecie wykorzystać wiśnie albo inne, dowolne owoce.

Składniki

  • 500 g czereśni
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Składniki Do podania

  • cukier puder do posypania
  • listki mięty

Opis przygotowania:

Czereśnie umyć i wydrylować. Wymieszać z częścią cukru. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać resztę cukru, sól, wlać mleko, wsypać mąkę i zmiksować. Owoce przełożyć do formy (średnica 28 cm) na tartę wysmarowaną masłem. Zalać masą z jajek, mleka, cukru, soli i mąki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40 minut i zapiekać na złoty kolor. Podawać na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.

Czereśnie to doskonała przekąska albo dodatek do różnego rodzaju potraw. Oprócz sałatek czy ciast warto też wykorzystać je do tworzenia przetworów. Sami możecie zadecydować, w jaki sposób najlepiej je skonsumować.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: czereśnie | Ewa Wachowicz przepisy | ciasto z owocami | racuchy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy