Nietypowe wykorzystanie truskawek. Oto przepisy, które warto wypróbować

Nietypowe przepisy z truskawkami - propozycje Ewy Wachowicz
Nietypowe przepisy z truskawkami - propozycje Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Truskawki z octem balsamicznym - przepis Ewy Wachowicz

Truskawki w sosie balsamicznym, przepis Ewy Wachowicz
Truskawki w sosie balsamicznym, przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić w poprzek na plastry (jak na carpaccio) lub na ćwiartki. 
  2. Ułożyć na talerzu lub włożyć do miseczki. 
  3. Oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem. 
  4. Udekorować zredukowanym octem balsamicznym. 
  5. Gotując ocet można go lekko posłodzić i dodać sok wyciśnięty z pomarańczy

Pierogi z truskawkami - przepis Ewy Wachowicz

Pierogi z truskawkami - przepis Ewy Wachowicz
Pierogi z truskawkami - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Nadzienie truskawkowe: truskawki, cukier do smaku
  1. Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła - powinna przypominać bułkę tartą usmażoną na maśle.
  2. Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). 
  3. Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w "klajster", zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. 
  4. Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.
  5. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. 
  6. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty). 
  7. Wsypać odrobinę cukru i wsadzić owoce. 
  8. Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie. 
  9. Po odcedzeniu polać obficie przygotowaną wcześniej śmietaną z patelni.

Koktajl truskawkowy - przepis Ewy Wachowicz

Koktajl truskawkowy Ewy Wachowicz
Koktajl truskawkowy Ewy Wachowiczmateriały prasowe

Sałatki z truskawkami - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z truskawkami i szpinakiem - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z truskawkami i szpinakiem - przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • liście szpinaku
  • kilkanaście truskawek
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  1. Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. 
  2. Dodać przekrojone na pół truskawki. 
  3. Pokruszyć ser. 
  4. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć). 
  5. Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy. 
  6. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 200g bundza
  • 2 garście truskawek
  • 2 jajka
  • sezam
  • ½ cytryny
  •  ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  1. Sezam uprażyć na suchej patelni. 
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
  3. Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać i ułożyć na talerzach. 
  4. Ser pokroić w kostkę, dorzucić do sałaty. 
  5. Dodać pozbawione szypułek i pokrojone truskawki oraz ćwiartki jajek.
  6. Zrobić sos: Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić, dodać musztardę i miód. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać. 
  7. Na samym końcu sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem.

Torcik truskawkowy - przepis Ewy Wachowicz

Torcik truskawkowy Ewy Wachowicz
Torcik truskawkowy Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 1½ kg truskawek
  • 6 opakowań serka homogenizowanego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g żelatyny
  • 2½ szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  1. Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. 
  2. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać.
  3. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą.
  4.  Serki przełożyć do dużej miski, dodać cukier.
  5. Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 
  6. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki. 
  7. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. 
  8. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić "na baczność"). 
  9. Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. 
  10. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
"Na zdrowie": Aromatyczne truskawki. Smakowite i odżywcze owocePOLSAT GOInteria.tv