Nietypowe wykorzystanie truskawek. Oto przepisy, które warto wypróbować
Truskawki to owoce, które Polacy wprost uwielbiają! Niestety, sezon na te ‘ojczyste’ nie trwa zbyt długo, właśnie dlatego warto je wykorzystać właśnie teraz. Większość z nas uwielbia zajadać się nimi prosto z koszyczka, jednak można zrobić z ich udziałem ciekawe potrawy, albo dodając nieoczywisty składnik, po prostu podkręcić ich smak.
Mówiąc o “podkręcaniu" smaku, proponuję podać te owoce z octem balsamicznym. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, to zdecydowanie do tego zachęcam, będzie nietypowo.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić w poprzek na plastry (jak na carpaccio) lub na ćwiartki.
- Ułożyć na talerzu lub włożyć do miseczki.
- Oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem.
- Udekorować zredukowanym octem balsamicznym.
- Gotując ocet można go lekko posłodzić i dodać sok wyciśnięty z pomarańczy
Zobacz też: Sezonowe zupy w okresie wiosennym. Jakie przygotować? Przepisy od Ewy Wachowicz
Większość z nas uwielbia pierogi. Te z truskawkami smakują wyjątkowo. W moim rodzinnym domu serwowano je okraszone smażoną na patelni śmietaną.
Składniki:
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- Nadzienie truskawkowe: truskawki, cukier do smaku
Opis przygotowania
- Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła - powinna przypominać bułkę tartą usmażoną na maśle.
- Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi).
- Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w "klajster", zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko.
- Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów.
- Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty).
- Wsypać odrobinę cukru i wsadzić owoce.
- Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie.
- Po odcedzeniu polać obficie przygotowaną wcześniej śmietaną z patelni.
Spróbuj też: Kaszanka na grilla. W jakich "odsłonach" można ją przygotować?
Teraz w sezonie bardzo często robię kompot rabarbarowy z dodatkiem truskawek oraz koktajl truskawkowy. Może skorzystacie z mojej podpowiedzi. Poniżej propozycja na podanie koktajlu.
Owoce przełożyć do miksera, wlać maślankę i jogurt. Posłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować. Podawać w szklankach.
Truskawki są także "wdzięcznym" dodatkiem do sałatek. Pod spodem dwie propozycje.
Pierwsza z dodatkiem szpinaku.
Składniki:
- liście szpinaku
- kilkanaście truskawek
- kawałek sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu z agawy
Opis przygotowania:
- Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu.
- Dodać przekrojone na pół truskawki.
- Pokruszyć ser.
- Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć).
- Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy.
- Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
W drugim przepisie proponuję ciekawe połączenie smakowe: truskawki i bundz.
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 200g bundza
- 2 garście truskawek
- 2 jajka
- sezam
SOS:
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
Opis przygotowania:
- Sezam uprażyć na suchej patelni.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Z sałaty usunąć głąb (uderzyć o blat, wykręcić). Liście poszarpać i ułożyć na talerzach.
- Ser pokroić w kostkę, dorzucić do sałaty.
- Dodać pozbawione szypułek i pokrojone truskawki oraz ćwiartki jajek.
- Zrobić sos: Z cytryny wycisnąć sok. Przelać do słoiczka. Posolić, dodać musztardę i miód. Wlać oliwę. Zamknąć i energicznie wymieszać.
- Na samym końcu sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem.
Co, jak co, ale truskawki doskonale sprawdzają się w przypadku deserów. Poniżej przepis na lekki torcik truskawkowy.
Składniki:
- 1½ kg truskawek
- 6 opakowań serka homogenizowanego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 50 g żelatyny
- 2½ szklanki wody
- 2 galaretki truskawkowe
Opis przygotowania:
- Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły.
- Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać.
- Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą.
- Serki przełożyć do dużej miski, dodać cukier.
- Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową.
- 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia.
- Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić "na baczność").
- Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Polecamy: Farsze na pierogi Sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz