Powrót kalafiora na polskie stoły. Nie tylko gotowany z bułką tartą

Kalafior to warzywo, które znów zyskuje na popularności. Jakie dania z kalafiora można przygotować i jak wpływa on na zdrowie?
Kalafior to warzywo, które znów zyskuje na popularności. Jakie dania z kalafiora można przygotować i jak wpływa on na zdrowie?123RF/PICSEL

Krótka historia kalafiora

Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk.
  • Zawiera sulforafan, czyli związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Kalafior to warzywo o silnym potencjalne antynowotworowym.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jak również stanu zapalnego błon śluzowych żołądka i przełyku.
  • Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi.
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
  • Wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, a także innych schorzeń o podłożu reumatycznym.
Gotowany kalafior najczęściej podawany jest z bułką tartą i masłem. Warzywo to może jednak posłużyć do przygotowania wielu wybornych potraw.
Gotowany kalafior najczęściej podawany jest z bułką tartą i masłem. Warzywo to może jednak posłużyć do przygotowania wielu wybornych potraw. 123RF/PICSEL

Dla kogo kalafior jest dobry, a kto powinien go unikać?

Powrót kalafiora na stoły — nie tylko gotowany z bułką tartą

Nigdy nie podawaj tego z kalafiorem