Powrót kalafiora na polskie stoły. Nie tylko gotowany z bułką tartą

Kalafior to warzywo, które znów zyskuje na popularności. Jakie dania z kalafiora można przygotować i jak wpływa on na zdrowie?
Kalafior to warzywo, które znów zyskuje na popularności. Jakie dania z kalafiora można przygotować i jak wpływa on na zdrowie?123RF/PICSEL

Krótka historia kalafiora

Zobacz również:

    Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?

    • witaminy z grupy B,
    • witaminę A,
    • witaminę C,
    • witaminę K,
    • wapń,
    • fosfor,
    • potas,
    • żelazo,
    • magnez,
    • cynk.
    • Zawiera sulforafan, czyli związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Kalafior to warzywo o silnym potencjalne antynowotworowym.
    • Zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jak również stanu zapalnego błon śluzowych żołądka i przełyku.
    • Pozytywnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych i poprawia krążenie krwi.
    • Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia.
    • Wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, a także innych schorzeń o podłożu reumatycznym.
    Gotowany kalafior najczęściej podawany jest z bułką tartą i masłem. Warzywo to może jednak posłużyć do przygotowania wielu wybornych potraw.
    Gotowany kalafior najczęściej podawany jest z bułką tartą i masłem. Warzywo to może jednak posłużyć do przygotowania wielu wybornych potraw. 123RF/PICSEL

    Dla kogo kalafior jest dobry, a kto powinien go unikać?

    Zobacz również:

      Powrót kalafiora na stoły — nie tylko gotowany z bułką tartą

      Zobacz również:

        Nigdy nie podawaj tego z kalafiorem