Ewa Wachowicz: Naleśniki na słodko i na słono. Typowe i nietypowe przepisy

Naleśniki - w mojej rodzinie uwielbiają je niemal wszyscy. Jedną z ich zalet jest fakt, że można przyrządzać je w wersji na słono i na słodko. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, ale też przekąska czy deser. Z powodzeniem da się też zabierać je ze sobą do pracy. Dzisiaj mam dla was garść sprawdzonych receptur.

Naleśniki z truskawkami to czerwcowy klasyk
Naleśniki z truskawkami to czerwcowy klasykarchiwum prywatne

Na początku chcę się z wami podzielić przepisem na naleśniki, jakie moja mama przygotowywała dla swoich wnuczek w sezonie na truskawki. Serowy farsz z kawałkami tych owoców nadaje im charakteru - smakują naprawdę znakomicie. To akurat przepis "na słodko".

"Zbliżenia". Barbara Wysoczańska: pisarka, która znalazła receptę na bestsellerINTERIA.PL

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie serowe

  • 250 g białego sera
  • 5 łyżek śmietanki
  • truskawki
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 15-20 minut. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor (do smażenia najlepsze jest klarowane masło). Podawać z nadzieniem serowym (biały ser przetrzeć przez sito, posłodzić, dodać śmietankę) i truskawkami.

Naleśniki smakują jednak doskonale w wersji wytrawnej. Poniższa propozycja to takie zapieczone ze szpinakiem pod beszamelem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • masło klarowane

Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • ser żółty
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa

Nadzienie

  • 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego). Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać). Smażyć cienkie placki - na patelni o 24 cm średnicy.

Zrobić farsz. Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić szpinak (można użyć także mrożony, jednak wcześniej trzeba go rozmrozić) i mieszając poddusić, odparowując nadmiar wody. Dodać pokruszony ser feta i doprawić solą i pieprzem. Naleśniki posmarować farszem, boki zawinąć do środka i zwinąć rulony (podobnie jak krokiety). Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.

Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wrzucić starty na tarce żółty ser. Wymieszać. Naleśniki zalać beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut (grzałka górna).

Naleśnikowy twist kusi nie tylko smakiem, ale również formą
Naleśnikowy twist kusi nie tylko smakiem, ale również formąarchiwum prywatne

Miłośników kuchni "fusion" na pewno zainteresuje propozycja na tak zwany naleśnikowy twist. To danie wytrawne, a swoją oryginalność zawdzięcza ciekawemu ułożeniu naleśników.

Składniki

  • kilka naleśników
  • 2 cukinie
  • 4 papryki czerwone
  • 400 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • oliwa do pieczenia papryki
  • sól
  • oregano suszone
  • rukola i oliwa do dekoracji

Opis przygotowania:

Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.

Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dodać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Zamiast mąki pszennej użyj gryczanej
Zamiast mąki pszennej użyj gryczanejarchiwum prywatne

Przyzwyczajeni jesteśmy do naleśników, które są wykonywane na bazie mąki pszennej. Próbowaliście kiedyś gryczanych? Jeśli nie, to może zainteresuje was poniższa propozycja.

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ l wody
  • olej do smażenia

Do podania

  • powidła śliwkowe
  • dżem

Opis przygotowania:

Jajka wybić do miski. Posolić i posłodzić. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody. Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Usmażyć naleśniki. Posmarować powidłami lub dżemem. Złożyć na ćwiartki.

Propozycji podania naleśników jest bez liku. Jeśli do tej pory nie eksperymentowaliście kulinarnie w ich przypadku, to gorąco do tego zachęcam! Jestem przekonana, że powyższe propozycje przepisów wam to ułatwią.