Czy zielony listek naprawdę jest eko?
Artykuł sponsorowany
Produkt może być tak dobry, jak surowce, z których jest wykonany. Dotyczy to również albo w głównej mierze produktów spożywczych. W kraju i Europie dynamicznie rozwija się rolnictwo ekologiczne. Popularny "Euroliść" (białe gwiazdki układające się w kształt liścia) to znak ekologiczny, który nadawany jest produktom rolnym przez Komisję Europejską. Produkty posiadające to oznaczenie coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Oznaczenie to jest również istotne dla świadomych i odpowiedzialnych producentów, którzy chcą kupować surowce gwarantujące wytworzenie naturalnych i wysokiej jakości produktów. Dotyczy to również młynów, które wykorzystują zboża posiadające oznaczenie Rolnictwa Ekologicznego. Co oznacza to dla konsumenta? Wyjaśnimy to na przykładzie żyta. W produkcji żyta zgodnej z zasadami Rolnictwa Ekologicznego, zakazane jest stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie i produktów wytwarzanych z GMO. Każdy etap produkcji, który jest kontrolowany przez niezależne jednostki certyfikujące, musi być zgodny z krajowymi i unijnymi przepisami odnoszącymi się do produkcji ekologicznej. Znak rolnictwa ekologicznego jest również bardzo łatwy do identyfikacji. Oprócz zielonego liścia znajdują się na nim trzy symbole. W przypadku Polski będzie to skrót "PL", słowo "EKO" oraz numer jednostki, która certyfikowała dany produkt.
Artykuł sponsorowany