Reklama

Dieta na lepszy nastrój

Niewłaściwie skomponowane menu sprzyja nie tylko nadwadze, pogłębia też uczucie zmęczenia i przygnębienia. Za to odpowiednio dobrane składniki poprawiają humor.

Kluczowe znaczenie ma glukoza  i jej wpływ na pracę mózgu, który produkuje serotoninę, tzw. hormon szczęścia. Nie chodzi jednak o słodycze, czyli węglowodany proste, a złożone. Równie ważny będzie magnez oraz wit. B6 i picie dużej ilości wody, której niedobór powoduje bóle stawów, wysokie ciśnienie i wzdęcia. Najważniejsze zasady diety:

Magnez: Złagodzi rozdrażnienie, poprawi  nastrój i koncentrację. Jego źródłem jest chleb pełnoziarnisty, kasza gryczana, rośliny strączkowe i gorzka czekolada.

Witamina B6: Uczestniczy w produkcji serotoniny - potrzebnej, gdy spada poziom estrogenu, a wzrasta progesteronu. Jedz wątróbkę, banany, pieczywo razowe i płatki zbożowe.

Reklama

Węglowodany złożone: Stanowią najlepsze wsparcie dla pracy mózgu dzięki zapobieganiu skokom glukozy. Szukaj ich w warzywach, pełnoziarnistych: pieczywie, ryżu, kaszach i makaronach.

Bez słodyczy: Poprawią nastrój tylko chwilowo, po czym nastąpi nagły spadek energii, gdyż cukry proste są szybko wchłaniane. Efekt? Zmęczenie, rozdrażnienie, brak energii.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy