Reklama

Nawet nie wiesz, gdzie ukrywa się cukier

Rzadziej sięgamy po czysty cukier, za to częściej nieświadomie jemy ten ukryty w produktach, nawet z pozoru zdrowych.

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi WHO możemy pozwolić sobie na 5 łyżeczek cukru dziennie. W przypadku dzieci są to tylko 3 łyżeczki. Oczywiście chodzi o każdy rodzaj cukru, nawet ten dodany w: pieczywie, owocowych jogurtach, płatkach śniadaniowych, wędlinach, słonych przekąskach czy gazowanych napojach. Jest on przemycany najczęściej w formie syropu glukozowo-fruktozowego i sacharozy.

Coraz częściej zerkamy na etykiety, ale żeby nie było tak łatwo, producenci ukrywają go pod 60 innymi nazwami, mającymi nieco uśpić naszą czujność. Uchronienie się przed nim jest prawie niemożliwe. Mimo wszystko trzeba czytać skład produktów i pamiętać, że poszczególne składniki są wymienione zgodnie z zawartością: od największej ilości do najmniejszej (jeśli cukier jest na 1. miejscu, nie kupuj takiej żywności). Poza tym - im krótszy skład, tym produkt jest bardziej naturalny.  

Reklama

Słodki odwyk?

Aby zmniejszyć udział cukru w naszej diecie, najlepiej jest postawić na świeże i nieprzetworzone produkty. Weź pod lupę żywność, którą kupowałaś do tej  pory, i zobacz, ile ma cukru na 100 g produktu. Za dużo? Znajdź zdrowsze odpowiedniki. 

Wyznacz sobie wyzwanie na 30 dni - tyle czasu nasze kubki smakowe potrzebują, aby przyzwyczaić się do nowych smaków i cieszyć się naturalną słodkością, np. ze świeżych i suszonych owoców - z tego typu fruktozą nasz organizm dobrze sobie radzi.  

Czy wiesz, że...

Cukier dodany ukrywa się w 74 proc. przetworzonych produktów na sklepowych półkach. W jednej łyżeczce ketchupu może znajdować się ok. 1 łyżeczka cukru. To jego dodatek poprawia smak wędlin i pieczywa (nawet tego ciemnego i fit).

Winny nadwadze

Cukier sprzyja rozwojowi przeróżnych schorzeń: zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, zakwasza organizm, jest pożywką dla drobnoustrojów, obniża odporność, zakłóca gospodarkę hormonalną, sprzyja rozwojowi grzybic i kandydozy, przyspiesza procesy starzenia, sprzyja powstawaniu próchnicy i paradontozy, przyczynia się do rozwoju ADHD i agresji u dzieci, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.

Czytaj etykiety...

Pod tymi nazwami ukrywa się cukier: sacharydy: monosacharydy, disacharydy, polisacharydy z końcówką "-oza": fruktoza, laktoza, maltoza, sacharoza, glukoza, dekstroza, galaktoza, glikoza syropy: glukozowo-fruktozowy, z agawy, ryżowy, klonowy, kukurydziany pochodzenia naturalnego: skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, karmel, miód cukier w nazwie: np. brązowy sok, np z trzciny.

Czytaj również: Cukier czy tłuszcz - przez co bardziej tyjemy?

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy