Jaką lodówkę wybrać do dużej kuchni?
Duża i przestronna kuchnia kojarzy się przede wszystkim z komfortem i wieloma możliwościami aranżacyjnymi. Mnogość rozwiązań, jakie można wykorzystać przy jej tworzeniu, sprawia jednak, że niewłaściwe decyzje mogą przełożyć się na niezadowolenie w późniejszym jej użytkowaniu. Centrum kuchni najczęściej stanowi lodówka, dlatego odpowiedni jej dobór to jeden z kluczowych warunków funkcjonalności i wystroju tego pomieszczenia.
Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń całego domu. W niektórych regionach świata zwyczajowo to właśnie w niej przyjmuje się gości. Jednocześnie skupia energię wszystkich domowników, którzy intuicyjnie traktują ją jako centrum życia rodzinnego.
Jej dobrze przemyślana konfiguracja może mieć znaczące przełożenie na codzienne funkcjonowanie. Nie bez znaczenia jest zatem właściwy dobór sprzętów i ich rozmieszczenie. Jednym z kluczowych urządzeń w kuchni jest oczywiście lodówka. Jej wybór zależy m.in. od liczby domowników, stylu życia, jaki prowadzą oraz parametrów danego modelu. Duże lodówki dają zdecydowanie większe możliwości przechowywania produktów. Są praktyczne nie tylko ze względu na większą ogólną pojemność, ale także możliwość przechowywania produktów o dużych gabarytach (np. piętrowych tortów). Na ogół są również wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, których nie znajdziemy w prostych, standardowych chłodziarkach. Z drugiej strony, duże lodówki stanowią często spore wyzwanie dla projektantów.
Ze względu na pokaźne rozmiary musimy znaleźć dla takiej lodówki odpowiednie miejsce w naszej kuchni. Oprócz sporej szerokości są one też głębsze od tradycyjnych modeli. Ciekawym rozwiązaniem jest wyeksponowanie dużej lodówki jako głównego elementu dekoracyjnego w kuchni. Jeżeli zastosujemy neutralne kolory frontów szafek kuchennych, możemy dokupić matę dekoracyjną, która odmieni oblicze naszego urządzenia. Dobrze zaaranżowana duża lodówka sprawi że nasza kuchnia nabierze klasy i nowoczesności – mówi Natalia Starzyk-Sieradzka, właścicielka biura architektonicznego Progetti Architektura.
Chłodziarko-zamrażarki typu French Door i Side by Side, to urządzenia które cieszą się w naszym kraju znaczącym zainteresowaniem i popularnością. To właśnie te dwa sposoby otwierania drzwi najczęściej możemy spotkać wśród lodówek o znacznych rozmiarach. French Door to dwa górne skrzydła komory chłodziarki, które są wyraźnie oddzielone od szuflad zamrażalnika, umiejscowionego na dole urządzenia. Z kolei lodówki Side by Side, zwane również amerykańskimi, wyróżniają się parą drzwi na całej długości urządzenia. Lewe skrzydło zakrywa zamrażarkę, prawe – chłodziarkę.
To jednak nie jedyne stosowane na rynku rozwiązania. Producenci sprzętów coraz chętniej tworzą również ciekawe modele, które przykuwają wzrok nie tylko swoim kształtem i rozmiarem, ale także dodatkową funkcjonalnością. Idealnym przykładem tego typu urządzenia jest Haier Cube. Chłodziarko – zamrażarki tej serii zostały podzielone na trzy części: chłodziarkę w górnym przedziale, zamrażarkę w dolnej, lewej części oraz niezależny, 100-litrowy przedział w dolnej, prawej części, z możliwością regulacji temperatury od -20 °C do +5 °C. Zabieg ten pozwala użytkownikom na dostosowanie ilości przechowywanego pożywienia i jego temperatury do własnych potrzeb. Dzięki intuicyjnej obsłudze elektronicznego panelu sterowania, w każdej chwili możemy zwiększyć łączną pojemność chłodziarki lub zamrażarki. Oprócz zaawansowanych funkcji, Cube kusi swoim nietypowym kształtem i ciekawym designem, który idealnie wkomponuje się we wnętrza nowoczesnych i stylowych kuchni.
Duże lodówki cieszą się rosnącą popularnością na polskim rynku, dlatego warto śledzić nowości, jakie oferują producenci. Decyzja o zakupie konkretnego modelu to spore wyzwanie, które z pewnością wymaga od klientów cierpliwości i dokładnego przemyślenia. Skrupulatna analiza potrzeb, wymagań oraz możliwości sprzętu, będzie mieć przełożenie na późniejszą satysfakcję z jego użytkowania i, co oczywiste, wystrój całej kuchni.