Reklama

Co zrobić, aby patelnia długo ci służyła

Chcesz, aby przygotowywane na niej potrawy rumieniły się równo, nie przypalały się i nie przywierały? Na początku użytkowania odpowiednio ją przygotuj.

Olej i sól

Na nową patelnię, m.in. teflonową, przed pierwszym smażeniem nalej 1-2 łyżki oliwy lub oleju. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzej 10 minut. Po tym czasie wylej, a na jeszcze gorące dno nasyp kopiastą łyżkę soli kuchennej, ponownie postaw na średnim ogniu i trzymaj 3 minuty. Sól wysyp, a ciepłe naczynie wytrzyj miękką ściereczką.

Ocet i słonina

Możesz też zahartować patelnię w inny sposób. Postaw na niewielkim ogniu i nalej 3 lub 4 łyżki octu. Po zagotowaniu potrzymaj go minutę, wylej, a jeszcze gorącą powierzchnię przetrzyj suchą, miękką szmatką. Suche naczynie postaw na małym ogniu, połóż kawałek świeżej słoninki i trzymaj tak długo, aż się wytopi. Zdejmij z ognia i zostaw, aż tłuszcz zastygnie. Przed planowanym użyciem rozgrzej ją, wylej roztopiony smalec, wytrzyj grubym płatem ligniny, a potem miękką, flanelową szmatką.

Reklama

Po użyciu

Najlepiej gdy jest jeszcze ciepła, myj naczynie pod bieżącą, bardzo ciepłą wodą i od razu wycieraj do sucha.

Suszenie

Nie stawiaj jej na suszarce i nie zdejmuj, gdy wyschnie, bo utworzą się na niej zacieki wody. Potem podczas smażenia produkty będą do niej przywierać albo nierówno się rumienić.

Bez szorowania

Nie używaj do niej ostrych proszków, szczoteczek i szorstkich druciaków. Patelnie teflonowe myj gąbką lub delikatnym zmywakiem z detergentem i obficie płucz gorącą wodą.

Zobacz również:

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy