Reklama

Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

Nie może ich zabraknąć na piknikowym czy grillowym stole. Dostarczają wielu witamin, są przepyszne i świetnie komponują się z pieczonym na grillu mięsem, a bogactwo antyoksydantów niweluje szkodliwy wpływ związków powstałych podczas pieczenia, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami.

Dbajmy o to, żeby sałatki zawsze były zrobione ze świeżych owoców i warzyw. Zamiast majonezu używajmy lekkich sosów jogurtowo-ziołowych lub winegretu. Nie żałujmy aromatycznych przypraw i ziół.

Miętowa sałatka z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami

Soczyste truskawki i feta, obtoczona w posiekanej mięcie i pieprzu, na liściach rukoli, z dodatkiem szczypiorku i miodowo miętowego sosu winegret. Sałatka bardzo orzeźwiająca i wyrazista w smaku.

100 g rukoli

15 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki

10 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki

3 łyżki posiekanego szczypiorku

15 malutkich kostek sera feta

Reklama

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

świeżo zmielony czarny pieprz

Miodowy sos winegret ze świeżą miętą

łyżka soku z cytryny lub limonki (albo półtorej łyżki octu winnego)

3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

łyżka miodu

szczypta soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

łyżka posiekanej świeżej mięty

 Przygotować winegret. Do miseczki dodać miód, wlać sok z cytryny, dosypać soli i pieprzu do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki. Dodać posiekaną miętę i ponownie wymieszać.

Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i 5 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo -miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sałatka z kuskusem, fetą i grillowanym bakłażanem

  Składniki na 4 porcje

130-150 g kuskusu lub bulguru

2 duże pomidory

średniej wielkości ogórek

100 g rukoli

150-180 g fety

sok z cytryny - do smaku

2-3 łyżki oliwy

sól, pieprz

mięta

3-4 średniej wielkości bakłażany

garść orzeszków piniowych

 

Kuskus lub bulgur przygotować według zaleceń na opakowaniu. Pomidory i ogórek umyć i osuszyć, ogórek obrać za skórki i pokroić wraz z pomidorami w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Fetę drobno pokruszyć lub pokroić.

W misie wymieszać przygotowany uprzednio kuskus, pokrojone warzywa, rukolę i fetę, dodać oliwę, sok z cytryny do smaku, doprawić szczyptą soli i pieprzem, przykryć i odstawić  w chłodne miejsce na godzinę.

Bakłażany pokroić w plastry (mniej więcej pół cm), posmarować oliwą, posolić i zgrillować (lub piec 15 mi nut w 180-200°C).

Ciepłe bakłażany dodać do chłodnej s łatki. Wymieszać i podać na stół. Gotowe danie posypać orzeszkami piniowymi prażonymi przez chwilę na suchej patelni i świeżymi listkami mięty.

 

Sałatka z selera

Składniki:

mieszanka sałat z rukolą

3 łodygi selera naciowego

2 ogórki konserwowe

Sos jogurtowy: mały jogurt naturalny gęsty, czubryca zielona, pieprz, sok z limonki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sałatę wymieszać z pokrojonym w talarki selerem naciowym i ogórkami. Polać sosem jogurtowym.

 

Sałatka pieczarkowo-jajeczna

Składniki:

3 jajka na twardo

10-12 pieczarek ugotowanych do miękkości w lekko osolonej wodzie

sałata lodowa

czerwona papryka

Sos: mały jogurt naturalny (150 g), sok z połowy limonki, łyżeczka czubrycy zielonej lub przyprawy włoskiej, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Wymieszać wszystkie składniki sosu jogurtowego, a następnie dodać do porwanych liści sałaty lodowej i pokrojonych w kostkę jajek, pieczarek i papryki.

 

Letnia sałatka gruszkowa

Składniki na 4 porcje

4 słodkie gruszki

2 małe cukinie

melon

cytryna

garść orzechów włoskich

szczypta soli morskiej

4 łyżki fruktozy lub 2 łyżki melasy trzcinowej

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka cukru trzcinowego

 

Gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie gotować w wodzie z dodatkiem fruktozy lub melasy i sokiem z cytryny, aż zmiękną. Cukinię obrać, pokroić i sparzyć we wrzątku. Całość połączyć z kawałkami wydrążonego melona i posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz szczyptą soli.

 

Sałatka z wątróbką, truskawkami i fetą

  Składniki:

20 dag wątróbki drobiowej (można zastąpić kurczakiem)

pół główki sałaty lodowej lub mieszanka sałat

kilka listków szpinaku

140 g sera feta

15 dag świeżych truskawek

2 łyżki masła

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku truskawkowego z rozgniecionych 2 truskawek

łyżeczka octu balsamicznego

łyżeczka listków świeżego tymianku

sól

  Wątróbkę lub filet z kurczaka usmażyć na maśle. Posypać solą i pieprzem do smaku, połączyć z tymiankiem. Sałatę rozdrobnić, ułożyć na półmisku razem z opłukanymi i osuszonymi liśćmi szpinaku. Z soku truskawkowego, oliwy, octu balsamicznego oraz soli przygotować sos. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Na sałatę i szpinak wyłożyć wątróbkę lub kurczaka, ser feta, posypać truskawkami i polać sosem.

 

Sałatka z kurczaka

Składniki:

mała pierś kurczaka

mozzarella w małych kulkach lub jedna pokrojona duża kula

sałata lodowa lub mieszanka sałat

100 g pomidorków koktajlowych

mała cebula cukrowa

150 g odtłuszczonego jogurtu greckiego

czosnek

ulubione zioła, np. kolendra, bazylia

oliwa z oliwek

  Pierś kurczaka przyprawić według gustu (np. solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką) i zgrillować lub usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Po ostudzeniu drobno pokroić.

Umytą sałatę lodową podrzeć na małe kawałki, wsypać pokrojone na pół pomidor ki koktajlowe i posiekaną cebulę. Jogurt połączyć z ząbkiem czosnku, łyżką oliwy i ulubionymi ziołami.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub sos czosnkowo-jogurtowy podać w osobnej miseczce.


Sałatka letnia z arbuzem, pistacjami i natką pietruszki...

Feta, arbuz i natka pietruszki? Dziwne połączenie? O nie, to tercet doskonały!!!

Składniki na 2 porcje:

8 plastrów arbuza (bez pestek)

50 g sera feta

ćwierć szklanki obranych pistacji

pół pęczka natki pietruszki lub kolendry

Sos: 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżeczki brązowego cukru, łyżka drobno startego świeżego imbiru, sok z jednej limonki, świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz

Składniki sosu wymieszać w miseczce. Do salaterek włożyć kawałeczki arbuza, posypać pokruszonym serem feta oraz posiekanymi pistacjami. Polać sosem i posypać listkami świeżej natki lub kolendry.

Fragment książki "Jedz pysznie, chudnij cudnie... w święta, na grillu i imieninach" Magdaleny Makarowskiej.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy