Reklama

Lekkie ciasta bez pieczenia

Jogurt, serek, śmietanka, trochę świeżych owoców i ciasto gotowe. Bez włączania piekarnika!

Jogurtina

Składniki na 12 porcji: 70 dag gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego), 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 duże pomarańcze, 20 dag truskawek, 20 dag malin, 20 dag dojrzałych moreli, kilka listków mięty lub melisy i ewentualnie 2 świeże figi do dekoracji

1. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz. Skórkę zetrzyj na drobnej tarce, zaś obrane z białej skórki owoce pokrój w grube plasterki.

2. Truskawki, maliny i morele umyj pod bieżącą wodą. Z truskawek usuń szypułki i przekrój je na pół. Z moreli usuń pestki, owoce pokrój w ćwiartki. Kilka odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudź.

Reklama

Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Nie przerywając miksowania, dodawaj niewielkie ilości jogurtu. Następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, ostudzoną żelatynę i całość zmiksuj na najwyższych obrotach. Do masy jogurtowej dodaj truskawki, maliny oraz morele. Wymieszaj.

3. Spód i brzegi tortownicy wyłóż folią spożywczą lub aluminiową. Wylej masę serowo-owocową i wstaw do lodówki na 30 min. Przed podaniem na wierzchu ułóż plastry pomarańczy, udekoruj pozostałymi owocami oraz listkami świeżych ziół i znów wstaw do lodówki na 30 min.

Przygotowanie: 85 minut
Porcja: 150 kilokalorii

Marmurek truskawkowy

Składniki na 12 porcji: 50 dag truskawek, szklanka cukru, 2 dag żelatyny, 1/2 litra maślanki, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc., opakowanie cukru wanilinowego, galaretka truskawkowa

1. Truskawki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki. Żelatynę zalej 1/2 szklanki wody i odstaw, by spęczniała. Truskawki wsyp do rondla, dodaj 3/4 cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zupełnie rozgotują. Podczas gotowania często je mieszaj. Następnie zdejmij z ognia, dodaj 1/3 spęczniałej żelatyny, zmiksuj na gładko i ostudź. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając ją na wolnym ogniu. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i ostudź.

2. Maślankę roztrzep z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym. Trzy łyżki roztrzepanej maślanki dodaj do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie wymieszaj i połącz z pozostałą maślanką. Teraz dodaj do niej ubitą śmietankę i delikatnie wszystko wymieszaj.

3. Tortownicę wysmaruj olejem lub wyłóż folią spożywczą. Najpierw wlej do niej masę maślankową. Następnie zrób na niej kleksy masą truskawkową. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, aby powstał ozdobny wzorek. Tortownicę wstaw do lodówki na godzinę. Gdy ciasto zupełnie zastygnie, wylej na wierzch tężejącą galaretkę i ponownie wstaw tortownicę do lodówki na 2-3 godziny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 220 kilokalorii

Truskawkowa stracciatella

Składniki na 8 porcji: 25 dag serka mascarpone, 25 dag gęstego jogurtu naturalnego, 1/2 litra śmietanki kremówki 30 proc., 10 dag gorzkiej czekolady, 75 dag truskawek, sok z jednej cytryny, 1/2 szklanki cukru, szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, 1 i 1/2 łyżki żelatyny, galaretka truskawkowa, listki mięty do dekoracji

1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Śmietankę ubij na sztywno.

2. 50 dag truskawek włóż do rondla, dodaj cukier, sok z cytryny i, mieszając, gotuj, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.

3. Serek mascarpone połącz z jogurtem, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodaj bitą śmietankę, ostudzoną żelatynę i lekko wymieszaj. 2/3 masy połącz ze startą czekoladą.

4. Półokrągłą salaterkę wysmaruj tłuszczem. Na spód wylej 1/2 kremu z czekoladą, wstaw do lodówki, by zastygł. Na to wylej mus truskawkowy i wstaw na chwilę do lodówki. Gdy zastygnie, ułóż na nim pozostałe pokrojone na połówki truskawki. Na to wylej biały krem, a gdy zastygnie - pozostały krem z czekoladą. Schładzaj całą noc.

5. Przed podaniem przełóż deser z półokrągłej misy na ozdobną paterę lub talerz. Udekoruj truskawkami, listkami mięty i startą czekoladą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 275 kilokalorii

Sernik czekoladowo-jagodowy

Składniki na 12 porcji: 50 dag jagód, 50 dag twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie, 30 dag białej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżka żelatyny, galaretka malinowa lub truskawkowa

1. Jagody przebierz, umyj w miseczce (zmieniając wodę przynajmniej dwukrotnie) i osusz. Połowę jagód zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody i odstaw, aby wystygła. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

3. Do miski włóż twaróg. Ucieraj go, stopniowo dodając jeszcze ciepłą, roztopioną czekoladę. Następnie dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Przestudzoną żelatynę połącz z masą serową. Zrób to stopniowo - do lekko przestudzonej żelatyny dodaj łyżkę (lub dwie) masy serowej, dokładnie wymieszaj i dopiero teraz połącz z resztą masy serowej, cały czas mieszając.

4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę serową i zrób w niej kleksy z musu jagodowego. Lekko wymieszaj widelcem, aby otrzymać efektowny wzorek. Wierzch sernika posyp pozostałymi jagodami i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie zalej tężejącą galaretką i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej schładzaj sernik całą noc.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 300 kilokalorii

Świat i Ludzie 25/2012

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | jogurt | żelatyna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy