Reklama

Lekkim krokiem w Nowy Rok

W ramach noworocznych postanowień chciałabyś cieszyć się smukłą figurą? Ułatwią ci to nasze przepisy na proste, niskokaloryczne dania.

Zdrowe odżywianie po świętach

Zdaniem specjalistów, dieta i wysiłek fizyczny pozwolą nam szybko wrócić do formy. Najlepiej zacząć od oczyszczenia organizmu. Zafunduj mu dużą dawkę płynów. Nie powinny to być jednak słodkie napoje gazowane, ale zwykła woda. Szczególnie polecane są: gorzka zielona i czerwona herbata.

W twojej lodówce powinny znaleźć się kefiry i jogurty naturalne. Zamiast trzech dużych posiłków, zjedz pięć niewielkich porcji. Dzięki temu przyspieszysz przemianę materii. Między głównymi posiłkami zaplanuj zdrowe przekąski, np. jabłka.

Udka z porami

Składniki: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek.

Przygotowanie: Udka natrzyj solą. Oprósz pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na nim oczyszczone udka. Całość skrop olejem i piecz około 40 minut. Po 20 minutach pieczenia obok ułóż pokrojone na 10-centymetrowe kawałki pory. Oprósz solą, posmaruj olejem. Udka podaj z porami i pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem.

Reklama

Frykadelki wieprzowe z warzywami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, ostra, suszona, papryka, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk), 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, sól, 4 łyżki majonezu, pieprz, 2 łyżki jogurtu, ząbek czosnku, łyżeczka curry, olej.

Przygotowanie: Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotleciki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą i ostrą, suszoną, papryką. Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Szynka w pomarańczach

Składniki: 5 kg szynki, 10 pomarańczy, 3/4 szklanki miodu płynnego, 3/4 szklanki musztardy. Zalewa: 10 łyżek soli, łyżka saletry, 2 łyżki cukru, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, zioła, czosnek.

Przygotowanie: 2 litry wody zagotuj z listkami laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodaj sól, saletrę i cukier. Ostudź. Mięso natrzyj czosnkiem i ziołami, pokryj zalewą i wstaw do lodówki na 4 dni. Co drugi dzień mięso odwracaj. Zapeklowaną szynkę umyj i włóż do brytfanny. Wyciśnij sok z 5 pomarańczy. Polej nim szynkę.

Piecz 4 godziny w temp. 180° C, co 30 minut polewając wytwarzającym się sosem. Resztę pomarańczy pokrój w plasterki. Upieczoną szynkę lekko przestudź. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj wierzch szynki. Przykryj plastrami pomarańczy, polej sokiem pomarańczowym i piecz jeszcze 15 minut.

Pieczone piersi indyka z ryżem owocowym

Składniki: 15 dag ryżu, 2 plasterki ananasa, brzoskwinia, sól, pieprz kolorowy, 10 dag groszku konserwowego, 40 dag piersi z indyka, łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek).

Przygotowanie: Ryż ugotuj na miękko w posolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z kawałkami ananasa, brzoskwinią i groszkiem. Wstaw w ciepłe miejsce. Pierś z indyka posmaruj przyprawą do drobiu i podsmaż. Następnie włóż do brytfanny, podlej małą ilością wody i piecz przez 20 minut w temperaturze 200° C. Posiekanymi ziołami posyp pieczone mięso i na 5 minut owiń folią. Następnie pokrój w plastry i podawaj z wcześniej przygotowanym ryżem.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy