Reklama

Wieprzowina na stół!

Nawet klasycznego schabowego możesz zaserwować inaczej. Smacznego!

Schab na kapuście

Składniki na 4 porcje: ok. 80 dag - 1 kg schabu bez kości, 1 nieduża główka kapusty białej lub włoskiej, 4-5 dużych, dojrzałych pomidorów, 1 ząbek czosnku, 2 duże cebule, suszony tymianek lub oregano, sól, pieprz, 4 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki.

Kapustę obrać ze zniszczonych liści. Przekroić, umyć, osuszyć. Następnie poszatkować. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W dość wysokim, szerokim garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę.

Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem smażyć. Wrzucić kapustę, oprószyć solą i dusić często mieszając. Gdy zacznie mięknąć i zmniejszać objętość, dodać pomidory, pieprz oraz suszone zioła. Trzymać na ogniu kilka minut.

Reklama

Schab oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na porcje, lekko utłuc. Każdego kotleta smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Posypać solą i pieprzem, można również oprószyć ulubionymi ziołami. Podawać od razu na gorącej kapuście.

Sznycle na pomidorach

Składniki na 4 porcje: 4 sznycle wieprzowe, 1 zielona papryka, 3-4 dojrzałe pomidory, 5 dag wędzonego boczku, 2 cebule, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 5 dag margaryny, sól,  pieprz, słodka papryka.

Cebule pociąć w kostkę. Paprykę pokroić, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Boczek pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej, wrzucić boczek i przesmażyć. Dorzucić cebulę i paprykę, mieszając smażyć razem kilka minut. Dolać 4-6 łyżek wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Wrzucić do garnka na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić solą i słodką papryką.

Mięso oprószyć mąką wymieszaną z białym pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej margarynie kilka minut z każdej strony. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Podawać z warzywami.

Szaszłyki z papryką

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag wieprzowiny, najlepiej od szynki, 1 duża czerwona papryka, 6 malutkich cebulek, 2-3 ząbki czosnku, 1 świeża papryczka chili, 1/4 szklanki oliwy, sok z 1 cytryny, kawałek imbiru (ok. 3-5 cm), sól, pieprz.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w równą, niedużą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na równe kwadraty.

Czosnek, imbir i chili oczyścić i drobniutko posiekać, zalać oliwą. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać. Do marynaty włożyć kawałki mięsa i papryki. Marynować 3 godziny lub całą noc.

Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa, papryki i cebuli. Szaszłyki piec na grillu elektrycznym po kilka minut z każdej strony. Gdy się upieką, przełożyć na półmisek.

Żeberka z fasolą z piekarnika

Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowych żeberek, 1 puszka białej fasoli, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 cebule, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, majeranek, ostra mielona papryka, pieprz, sól, cukier.

Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować keczupem i odstawić do lodówki na trzy godziny (lub na noc).

Rozgrzać olej. Żeberka obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron, następnie przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać po wierzchu żeberek.

Cebule bardzo drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, ostrą papryką, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piec ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.

Szynka pieczona w winie

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg szynki z tłustą skórką, 300 ml wina czerwonego wytrawnego, 5 łyżek miodu, 100 ml brandy, sól, pieprz.

Mięso opłukać, bardzo dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC.

Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać mieszając tak długo, aż miód się całkowicie rozpuści.

Mięso włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić.

Na półmisku ułożyć upieczoną szynkę. Przed podaniem szynkę polać brandy i podpalić.

Boczek pieczony w piwie

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg chudego boczku, 2 łyżki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki musztardy, 1 cytryna, pieprz, sól , 3 łyżki oliwy, 1 łyżka ostrej papryki, 1 szklanka piwa.

Boczek umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).

Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec pod przykryciem w 200ºC ok. godziny, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15-20 minut.




Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: szaszłyki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy