10 trików, które sprawią, że frytki będą jeszcze lepsze

Idealna frytka powinna mieć złocistą chrupiącą skórkę i kremowy środek. Choć z pozoru to jedno z najprostszych i najtańszych dań, sekrety przygotowania wyśmienitych frytek znane są nielicznym.

123RF/PICSEL

10 trików, które sprawią, że frytki będą jeszcze lepsze

Przyprawy do frytek

Jeśli znudził cię klasyczny smak solonych frytek, możesz eksperymentować z innymi przyprawami. Doskonale sprawdzą się: suszony czosnek, papryka, rozmaryn, mielony kminek, czarny pieprz.
Karbowane czy gładkie? 

Obie wersje mają swoich zwolenników. Jeśli lubisz frytki doprawione, z dodatkiem różnego rodzaju sosów, wybierz karbowane. Drobinki soli i innych przypraw będą się lepiej trzymać na karbowanych, a sosy wypełnia zagłębienia.
Metoda 4: Frytki w cieście piwnym 

Kto nie przejmuje się ilością kalorii, może sięgnąć po przepis z gatunku „zakazanych przyjemności”, czyli frytki w cieście piwnym smażone w głębokim tłuszczu. 

Przepis jest prosty. Wystarczy połączyć szklankę mąki, jajko, szklankę jasnego piwa i odrobinę mieszanki kajeńskiej do smaku. Frytki zanurzone w takim cieście smaży się następnie na głębokim tłuszczu. 

Ciasto piwne można też wykorzystać do smażenia krążków cebulowych, skrzydełek z kurczaka albo paluszków rybnych.
Metoda 2: Podwójne smażenie

Aby frytki były jeszcze lepsze, można zastosować smażenie dwuetapowe. Najpierw blanszuje się frytki przez dwie minuty w temperaturze 170-175 stopni. Frytki należy wrzucić na rozgrzany tłuszcz, nieco zmniejszyć ogień i smażyć dwie minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową. W drugim etapie wrzuca się frytki na rozgrzany tłuszcz i smaży w temperaturze 190 st. C na złoty kolor.
+7
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?