10 trików, które sprawią, że frytki będą jeszcze lepsze
Idealna frytka powinna mieć złocistą chrupiącą skórkę i kremowy środek. Choć z pozoru to jedno z najprostszych i najtańszych dań, sekrety przygotowania wyśmienitych frytek znane są nielicznym.

123RF/PICSEL
10 trików, które sprawią, że frytki będą jeszcze lepsze
Idealna frytka powinna mieć złocistą chrupiącą skórkę i kremowy środek. Choć z pozoru to jedno z najprostszych i najtańszych dań, sekrety przygotowania wyśmienitych frytek znane są nielicznym.

Przyprawy do frytek Jeśli znudził cię klasyczny smak solonych frytek, możesz eksperymentować z innymi przyprawami. Doskonale sprawdzą się: suszony czosnek, papryka, rozmaryn, mielony kminek, czarny pieprz. 123RF/PICSEL

Karbowane czy gładkie? Obie wersje mają swoich zwolenników. Jeśli lubisz frytki doprawione, z dodatkiem różnego rodzaju sosów, wybierz karbowane. Drobinki soli i innych przypraw będą się lepiej trzymać na karbowanych, a sosy wypełnia zagłębienia.

Metoda 4: Frytki w cieście piwnym Kto nie przejmuje się ilością kalorii, może sięgnąć po przepis z gatunku „zakazanych przyjemności”, czyli frytki w cieście piwnym smażone w głębokim tłuszczu. Przepis jest prosty. Wystarczy połączyć szklankę mąki, jajko, szklankę jasnego piwa i odrobinę mieszanki kajeńskiej do smaku. Frytki zanurzone w takim cieście smaży się następnie na głębokim tłuszczu. Ciasto piwne można też wykorzystać do smażenia krążków cebulowych, skrzydełek z kurczaka albo paluszków rybnych.

Metoda 2: Podwójne smażenie Aby frytki były jeszcze lepsze, można zastosować smażenie dwuetapowe. Najpierw blanszuje się frytki przez dwie minuty w temperaturze 170-175 stopni. Frytki należy wrzucić na rozgrzany tłuszcz, nieco zmniejszyć ogień i smażyć dwie minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową. W drugim etapie wrzuca się frytki na rozgrzany tłuszcz i smaży w temperaturze 190 st. C na złoty kolor. 123RF/PICSEL

Metoda 1: Pojedyncze smażenie Frytki można smażyć w głębokim tłuszczu (we frytownicy lub rondlu) lub partiami na patelni z niewielką ilością oleju. Olej rzepakowy doskonale nadaje się do smażenia frytek, ponieważ ma neutralny smak i wysoką temperaturę dymienia. Frytki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju 180-190 stopni C, porcjami, na złoty kolor. 123RF/PICSEL

Solenie frytek Posól frytki natychmiast po wyjęciu z piekarnika lub frytownicy. Im bardziej będą gorące, tym łatwiej rozprowadzić sól równomiernie. Najlepiej wsypać gorące frytki do miski, oprószyć drobnoziarnistą solą i kilka razy wstrząsnąć. 123RF/PICSEL

Metoda 3: Frytki z piekarnika Są mniej kaloryczne i nie wymagają wielkiej ilości oleju. Pokrojone ziemniaki skrop olejem i oprósz przyprawami, a następnie rozmieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze tak, aby zachować miedzy nimi odstępy. Wstaw do rozgrzanego do 225 st. C piekarnika na 15 minut a następnie przemieszaj i opiekaj jeszcze 15 minut z drugiej strony. Możesz też ostrożnie rozmieścić je na ruszcie, uważając, by nie spadały i piec pół godziny z termoobiegiem. 123RF/PICSEL

Obieranie i krojenie Młode ziemniaki można skroić ze skórką (należy ją wcześniej dobrze wyszorować). Starsze ziemniaki trzeba dokładnie obrać, wycinając wszystkie uszkodzone miejsca. Ziemniaki najlepiej pokroić w słupki o szerokości ośmiu milimetrów. Ważne, by frytki były równej wielkości. Dzięki temu będą się smażyć lub piec równomiernie. Pokrojone ziemniaki od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu, co zapobiegnie ich ciemnieniu. Woda wypłucze też nadmiar skrobi z powierzchni frytek, co ograniczy ich sklejanie się podczas smażenia. Do wody można dodać łyżkę cukru, co sprawi, że frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Przed umieszczeniem w gorącym oleju frytki należy osuszyć ręcznikiem papierowym.

Domowe czy mrożone? Karbowane czy gładkie? Smażone na głębokim tłuszczu czy pieczone w piekarniku? Przygotowanie frytek wiąże się z wieloma niuansami począwszy od wyboru ziemniaków, skończywszy na sposobie solenia.123RF/PICSEL

Wybór ziemniaków Siegnij po ziemniaki ogólnoużytkowe o średniej zawartości skrobi. Odpowiednie będą odmiany: Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly, Syrena, Pasat, Glada. Wybieraj duże bulwy o gładkiej, nieuszkodzonej skórce. 123RF/PICSEL

Frytki mrożone. Czy mogą być lepsze? Mrożone frytki mogą nie cieszyć się najlepszą opinia wśród osób, które uważają, że posiłki należy od a do z przygotowywać samodzielnie, ale taki wybór pomoże zaoszczędzić sporo czasu i uniknąć bałaganu w kuchni. Mrożone frytki można bez problemu przygotować w piekarniku, zamiast smażyć je na oleju na patelni lub we frytownicy. Takie frytki będą mniej kaloryczne, a ich przygotowanie mniej pracochłonne. Ponieważ mrożone frytki są już zazwyczaj blanszowane na oleju, przygotowanie frytek mrożonych w piekarniku będzie łatwiejsze niż pieczenie frytek domowych. 123RF/PICSEL