Aksamitne serniczki
Składniki
na 12 sztuk
- 15 dag pokruszonych markiz (np. ciastek typu oreo)
- 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
- 25 dag sera mascarpone
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 paczka budyniu śmietankowego
- 1 pomarańcza
1. Przygotować kokilki lub papilotki i foremki do muffinek, rozłożyć markizy.
2. Schłodzony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem (5 dag odłożyć) i waniliowym, jajkiem, żółtkiem oraz budyniem. Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę i dodać ją do masy serowej.
3. Masą wypełnić po brzegi przygotowane wcześniej foremki z pokruszonymi markizami. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu), wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Dekorować przesianym cukrem pudrem.
Zobacz również: