Aloo Gobi Matar
To wegańskie danie pochodzące z północnych Indii to świetny sposób na popularne w Polsce warzywa: kalafior i ziemniaki. Tym razem w niezwykle aromatycznej i pikantnej oprawie.

Składniki
- 1 kalafior podzielony na małe różyczki
- ½ kg ziemniaków
- Szklanka zielonego groszku
- Zielona papryczka chili
- 1 duża cebula
- 3 pomidory
- Kawałek imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- Pół łyżeczki kuminu
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki mielonego chili
- Pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- Pół łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
- Pół łyżeczki suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
- Listki kolendry
- 2 łyżki oleju
- Sól
Pomidory, pół cebuli, czosnek i ok 1,5 cm imbiru zblenduj na gładką pastę. Pół cebuli pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wsyp kumin, dodaj liście laurowe, a następnie cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj przygotowana pastę pomidorową. Dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy. Smaż około 5-7 minut, cały czas mieszając, aby pasta się nie przypaliła. Dodaj różyczki kalafiora, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Dodaj 3 szklanki wody.
Zielone chili rozetnij i wypestkuj, dodaj do potrawy. Dodaj sól i ewentualnie liście kozieradki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane świeżą kolendrą.